Megemlékeztek az 1956-os egri sortűz áldozatairól

Megkoszorúzták az 1956-os sortűz egri áldozatainak emléktábláját pénteken.

TK
2014. 12. 12. 20:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyerges Andor, az 56-os Szövetség Heves megyei vezetőségi tagja embertelen, iszonyatos gaztettnek nevezte az eseményt, amellyel „a forradalom és szabadságharcban megízlelt szabadságszeretet akarták elnyomni, megbosszulni”. A szónok felidézte: sokan voltak, akik idegen fegyverekkel hatalomra juttatták, majd kiszolgálták a hazaáruló kormányt.

Arról is beszélt, hogy 1956. november 4-én nem verték le véglegesen a forradalmat, a munkástanácsok, nemzeti bizottságok még azt követően is tették a dolgukat, ezt akarta megbosszulni a szovjet lánctalpak és szuronyok segítségével felállt hatalom. „Az idegen segítséggel hatalomra került pribékek 1956. december 12-én gyilkos sortüzet zúdítottak az egriekre” – mondta.

A sortűz áldozatainak pontos száma nem ismert, különböző források szerint 9-16 ember halt meg az egri utcán, illetve a kórházban, a sebesültek száma pedig 22 és 30 között volt. A vérbe fojtott tüntetést az emberi jogok napja alkalmából tartott sztrájk keretében rendezték 1956. december 12-én. A 48 órás munkabeszüntetést eredetileg a Budapesti Munkástanácsok kezdeményezték, az akcióhoz pedig csatlakozott Eger lakosságának többsége is.

A sztrájk második napján a Széchenyi utcában 200-300 békés tüntető vonult fel, amikor az egri, illetve az időközben a megyeszékhelyre vezényelt füzesabonyi karhatalmista alakulat tagjai géppisztolyokkal a tömegbe lőttek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.