Orbán Viktor: A válaszlépésekhez törvényt kellene módosítani

A kormányfő az amerikai kitiltási botrányról, a szegénységről és Simon Gáborról is beszélt egy lapinterjúban.

RZ
2014. 12. 10. 8:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnök ugyanakkor közölte: ha a köztisztviselő korrupt, akkor megkapja a súlyos büntetést. „Ami a válasz­lépéseket illeti, ahhoz törvényt kellene módosítani, mert a jogszabályok ezt ­jelenleg nem teszik lehetővé. Nekünk is ­szükségünk van ezekre az eszközökre, aztán hogy élünk-e velük, meglátjuk” – tette hozzá.

A közelmúltbeli kormányellenes demonstrációkról szólva elmondta: a politikában nincs tartós siker, és számított arra, hogy ugyanaz lesz, mint 2010-ben, amikor szintén óriási tüntetések voltak a kormány ellen a választások utáni első fél évben. Mint közölte, a tüntetések számára személyes sikert jelentenek, hiszen az ő generációjuk volt az, aki harcolt a szólásszabadságért „huszonegynéhány éve”.

Az internetadóval kapcsolatban kijelentette, hogy egy távközlési adót szerettek volna kiterjeszteni, ami egy tisztességes szándék volt, de az internetezők világa ezt támadásnak tekintette az internet ellen. „Ilyenkor egy darabig vitázni kell, de ha a viták elvadultak, és dühvé alakultak, akkor vissza kell lépni” – tette hozzá.

Pokorni Zoltán közelmúltbeli kijelentésével kapcsolatban, ahol kormánypárti politikusokat urizálással vádolt, a miniszterelnök úgy vélte, hogy párttársa félreérti a helyzetet, ami tapasztalható, az nem urizálás, mivel nincs szó magamutogatásról. Kijelentette: a Fidesz egy nagy néppárt, közöttünk vannak mindenféle emberek, jómódúak, kispolgárok, munkások, gazdák. Szerinte a Fidesz egy plebejus párt, de nem akarja ebből a kormányzásból kirekeszteni azokat a fiatalokat, akik jómódú családból származnak.

Arra azonban felszólított, hogy a politikusok ne csináljanak olyat, amit a választók tiszteletlenségnek vesznek. Közölte ugyanakkor, hogy minden politikusnak meg kell adni a lehetőséget, hogy bebizonyítsa az igazát, még Simon Gábornak is. A vagyonnyilatkozatról viszont úgy vélekedett, hogy az összevethető az adóbevallásokkal, és ha az nem stimmel, akkor az büntetőügy.

A szegénységgel kapcsolatban közölte, hogy azt különböző módokon mérik, és ezeket rendszeresen összekeverik, a tények pedig azt mutatják, hogy a szegénység csökken Magyarországon. Azt is elmondta, hogy egyre többen élnek munkából, mint segélyből, és az emberek a közmunkáért kétszer annyit kapnak, mint a segélyért. A legfrissebb számadatok szerinte arról tanúskodnak, hogy nemhogy nőtt a szegénység, hanem közel negyedmillióval csökkent, és sikerült a gazdasági válság előtti szint alá szorítani a nélkülözők arányát.

Ebből a szempontból javuló helyzetről beszélt, és szerinte úgy kell támogatni az embereket, hogy a segélyezetti helyzetből át tudjanak lépni a munkából megélők világába. Különösen fontosnak vélte a gyerekek helyzetét. „Ezért vezetjük be 2015-től a kötelező óvodába járást hároméves kortól. Minden gyerek naponta háromszor, de inkább ötször enni kap 14 éves korig, s ezért csak a jómódúaknak kell fizetni” – tájékoztatott.

A vasárnapi munkával kapcsolatban annyit mondott, hogy nem támogatják a bezárásokat, azt viszont igen, hogy vasárnap senkit se lehessen dolgoztatni.

Az újonnan épült stadionokról úgy nyilatkozott, hogy azokat a helyi közösségek, önkormányzatok igényelték. A gyenge nézőszámokkal kapcsolatos felvetésekre úgy reagált, hogy a stadionépítéstől érdemes különválasztani a szurkolók kérdését, mivel nem tudják felmérni, a létesítmények korszerűsítése mennyi plusznézőt eredményez, hiszen éppen most vezették be a kártyarendszert, „amiből óriási balhé van, és a szurkolók ellenállnak”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.