Sok a lezárt út, akadozik az áramszolgáltatás

Továbbra is sok a lezárt út, akadozik az áramszolgáltatás és a vasútforgalom is azokon a területeken, ahol az ónos eső miatti fagyások kialakultak.

JV
2014. 12. 03. 5:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A katasztrófavédelem éjjel is tisztította a közutakat a leszakadó faágaktól és a kidőlő fáktól, és egyre több, korábban lezárt szakaszon már részlegesen vagy teljesen megindult a forgalom. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint jelentős olvadásra csak csütörtöktől lehet számítani.

Budán is sok még a lezárt útszakasz, a Budakeszi útra fel sem engedik az autósokat a katasztrófavédők, a fővárosból a Zsámbéki-medencébe emiatt csak az M1-es autópálya vagy a 10-es főút felől lehet eljutni. A XII. kerületben is folyamatosan tisztítják a közutakat, a Normafa környékén azonban továbbra is veszélyes közlekedni kocsival és gyalogosan is.

Nincs már elzárva a Pest megyei Nagykovácsi, a településen hétfő estére helyreállt a közlekedés, miután a tűzoltók megtisztították a faágaktól és a kidőlt fáktól a településre vezető utat. Helyreállt az áramszolgáltatás is a településen.

A polgármester korábban azt mondta: élelmiszert sikerült bejuttatni, a boltok előtt hosszú sorok kígyóztak. „Volt két infarktusos beteg, mindkét alkalommal segítettek a rendőrök, illetve a tűzoltók a kijutásban. Egyik alkalommal például a falu határában átadták a mentőknek a beteget, illetve volt egy dialízises kisgyerek, akit szintén eljuttattak a kórházba, hogy megkaphassa a dialízist” – mondta el Kiszelné Mohos Katalin. A polgármester szerint még napokig eltarthat, hogy helyreállítsák a szolgáltatásokat.

10-20 centis jégcsapok a vezetékeken, és telefonfülkére szakadt faágak. Budapesten a XII. kerületben volt a legkritikusabb a helyzet. A környéken több utat is le kellett zárni, nem jár a fogaskerekű és a libegő sem.

A Hegyvidék polgármestere még hétfőn arra kérte a helyieket, hogy maradjanak otthon, a gyerekeket ne vigyék iskolába, óvodába, de szerinte a kertbe is veszélyes kimenni, hiszen bármikor kidőlhet egy fa, leszakadhat egy faág. „Nehezíti a helyzetet, hogy a talaj nem fagyott át, de felázott és puha, így a fák a megnövekedett súly miatt néha gyökerestől fordulnak ki. Combvastagságú ágak törnek le. A szó legszorosabb értelmében életveszélyes helyzet alakult ki az elmúlt napokban” – mondta el Pokorni Zoltán.

A polgármester arra számít, hogy csütörtökre, péntekre tudják normalizálni a helyzetet, azt azonban hozzátette, hogy ez csak a lakott területekre vonatkozik, az erdő továbbra is életveszélyes.

A rendkívüli időjárás miatt a fővárosban több mint hatezer fogyasztónál nem volt áram. A főváros környékén távvezetékek is megsérültek, a helyreállítás akár hónapokat is igénybe vehet a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) szerint.

Körülbelül 31 településen még mindig nincs áram Pest Megyében az ónos eső miatt – ez majdnem tizenháromezer fogyasztót érint – mondta a Hír TV Magyarország élőben című műsorában a katasztrófavédelem szóvivője, aki hozzátette: éjszaka az előrejelzések alapján várhatóan nem rosszabbodik majd a helyzet.

Pest megyén kívül még Borsod-Abaúj-Zemplén, Komárom-Esztergom, Nógrád és Heves megyében is van olyan település, ahol nincs áram. A szolgáltatás kimaradása megközelítőleg harmincezer háztartást érint, sok helyen aggregátorokkal termelik az áramot. A Mátrában több szálláshely is bezárt, a tulajdonosok arra kérik a turistákat, hogy Mártaszentimrére, Mátraszentistvánra és Galyatetőre ne induljanak el, hanem egyeztessenek új időpontot.

Négy fakitermelő brigád dolgozik a Galyatetőre vezető főút megtisztításán – mondta a Hír TV-nek a mátrafüredi erdészet vezetője. Hétfő este több gépjármű – köztük sózógép és menetrend szerinti buszjárat – is elakadt az útszakaszon, ezeket már sikerült kiszabadítani, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy mikor nyitják meg az utat. „A fákon még rajta van a jég, hogyha egy kevés szél érkezik, az nem lenne jó, mert akkor folyamatos törések és dőlések következnek be, tehát mindaddig, amíg a jég rajta van a fákon, addig bizonytalan ezt megmondani. Az bizonyos, hogy ha további törések, dőlések nem következnek be, akkor a szerda délelőtti órák során az út meg lesz tisztítva, de ha a jég még akkor is a fákon lesz, akkor a hatóságok nem fogják megnyitni az utat” – közölte Dudás Béla.

Várhatóan csak hajnalra állítják helyre Komlón az eltört távfűtőcsövet a szakemberek. A csőtörés miatt négyezer lakásban szünetel a melegvíz- és távhőszolgáltatás – az önkormányzat a helyi sportcsarnokban alakított ki melegedőt. A katasztrófavédők arra szólították fel a lakosságot, hogy kerüljék a lakások szellőztetését, és csak a biztonsági előírások betartásával működtessék az olajradiátorokat, illetve a hősugárzókat.

A faágakra lerakódott vastag jégréteg és az ágleszakadások miatt a fővárosban számos útszakaszon még teljes az útzár. A Budakeszi utat várhatóan egész éjszaka nem nyitják meg, és a katasztrófavédelem tájékoztatása szerint az sem biztos, hogy reggel lehet majd rajta közlekedni. A leszakadó ágak miatt a tűzoltók is nehezen tudnak dolgozni az érintett szakaszon. A Normafa környékén továbbra is veszélyes közlekedni kocsival és gyalogosan is.

Útlezárások vannak a Bükkben, a Pilisben és a Mátrában is. Egyelőre a Kékestető és Dobogókő sem közelíthető meg közúton. Dobogókőn eddig húsz ember kért segítséget – mondta el a Hír TV-nek Pilisszentkereszt polgármestere. Ehhez a településhez tartozik Dobogókő is. Peller Márton megerősítette: az ő ellátásuk biztosított. Pilisszentkereszt jelenleg csak Pomáz felől közelíthető meg, a Pilisszántó és Dobogókő felé vezető út is zárva van.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat napközben visszavonta az ónos eső miatt kiadott riasztást, az előrejelzés szerint estére országszerte egyre többfelé megszűnik a csapadék.

Feloldották az útzárat a 3-as főúton Budapest és Gödöllő között, az M0-son azonban továbbra is óriási a torlódás, mert a 48-as és az 52-es kilométerszelvény közötti szakaszt lezárták. A katasztrófavédők attól tartanak, hogy leszakad a magasfeszültségű vezeték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.