Szijjártó: Fejlődik a magyar–kínai kapcsolat

Európának az az érdeke, hogy stratégiai és szoros együttműködést tudjon felépíteni Kínával.

HZS
2014. 12. 23. 14:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A külgazdasági és külügyminiszter a múlt héten Belgrádban tartott Kína–Kelet-Közép-Európa csúcstalálkozóról beszámolva elmondta: Európának az az érdeke, hogy stratégiai és szoros együttműködést tudjon felépíteni a világ leggyorsabban növekedő térségeivel.

Szijjártó Péter szólt arról, hogy Magyarország és Kína kereskedelmi kapcsolatai „szépen fejlődtek” az elmúlt időszakban: Magyarország exportja 8,3 százalékkal nőtt idén, ez 140 millió dolláros növekedést jelent. Kiemelte, verseny alakult ki azzal kapcsolatban, hogy a görög kikötőkbe érkező kínai áruk milyen útvonalon mennek tovább Nyugat-Európa felé.

Mint mondta, ezért fontos, hogy Belgrádban aláírták Szerbia, Magyarország és Kína kormánya között a Budapest és Belgrád közötti vasútvonalról szóló megállapodást. Ez a vasútvonal kínai kivitelezési és finanszírozási támogatással fog megvalósulni. Magyarország érdeke, hogy ez a tranzitútvonal az országon vezessen keresztül és ebből profitálni tudjon. Mint mondta, 374 kilométeres vasúti pálya felújításáról van szó, amely költségvetése mintegy hárommilliárd dollár körül alakul. A kínai fél készíti elő a megvalósítási tervet, valamint a finanszírozási megállapodást. A tervek szerint Kína a kivitelezés költségeinek 85 százalékára tesz majd ajánlatot, a megvalósításban magyar és szerb vállalatok is rész vehetnek majd – ismertette.

Hozzátette: Macedónia, Szerbia, Magyarország és Kína között is született megállapodás arról, hogy ez a vasútvonal tovább épüljön déli irányba, a görög kikötők felé. A beszámolóra reagálva a szocialista Demeter Márta közölte, pártja is fontosnak tartja a Kínával való gazdasági kapcsolatokat, de véleménye szerint azt a retorikát, amit követ a kormány a keleti nyitás „hazudott eredményességéről”, semmilyen szám vagy statisztika nem támasztja alá. Szerinte pont a magyar kormány az, amely teljesen bezárja, elszigeteli Magyarországot Európa közepén.

A képviselő kifogásolta, hogy a kedd reggeli ülésen nem vettek részt a kormánypárti képviselők és nem néztek szembe az ellenzék, az emberek véleményével. Schiffer András (LMP) közölte, elvárja, hogy a kormány eljárjon Belgrádban amiatt, hogy az ülés alatt több tucat európai polgár-emberjogi aktivistát letartóztattak, akik a falun gong vallási közösség üldöztetése miatt tiltakoztak. Minden egyes Kínával való tárgyaláson fel kell lépni a tibetiek és az ujgurok közösségi jogainak védelmében – hangsúlyozta.

A politikus szerint Magyarország akkor tud a kisebbségi sorban élő magyarok kollektív jogainak védelmében fellépni, ha egyenlő mércével mér, főleg, ha keleti diktatúrákról van szó. „A legnagyobb keleti diktatúrával tárgyaltak önök Belgrádban” – figyelmeztetett. Ez a diktatúra egyenes úton vezet oda, hogy hogyan lehet lerontani a munkakörülményeket és hogyan lehet megnyerni egy lefelé tartó árversenyt. Ez a magyar munkavállalókat is veszélyezteti – figyelmeztetett Schiffer András.

Vejkey Imre (KDNP) közölte: pártja örömmel nyugtázta, hogy Kínával gazdasági tekintetben is egyre erősebb Magyarország kapcsolata. Fontos, hogy a selyemút, amely annak idején Magyarországon ment keresztül, ismét erre vezessen – hangsúlyozta. Gyöngyösi Márton (Jobbik) arra hívta fel a figyelmet, hogy pártja emelte be a köztudatba a keleti nyitás politikáját.

Hangsúlyozta: le kell számolni azzal a politikával, amelyben az elmúlt 24 évben Magyarország kiszolgáltatta magát a nyugati politikának, ahol a hátrányokat Magyarország szenvedte el, az előnyökből pedig mások profitáltak. Hangsúlyozta: Közép-Európában egy közös hangot kellene kialakítani a nagyhatalmakkal szemben. A V4 nem töltötte be ezt a szerepet – hangsúlyozta.

L. Simon László (Fidesz) Demeter Mártához fordulva felhívta a figyelmet, hogy Szijjártó Péter számokkal támasztotta alá beszámolóját, elmondta, hogy hány százalékkal nőtt a Kínába irányuló export, és a megállapodásokat is felsorolta. Hangsúlyozta: az az igazság, hogy a Fidesz szembenéz a választókkal, az ellenzékkel és a tüntetőkkel, „bennünk van változtatási képesség” – mondta, hozzátéve: amikor az emberek utcára mentek, „mi beláttuk, hogy abban a formában nem vezethetjük be a távközlési adónak a módosítását, ahogy azt terveztük.” Mint mondta, az ellenzék viszont a reggeli hecckampányával bebizonyította, hogy nem képes szembenézni a valósággal, a politikai realitással.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.