A ferencesek is leltárba vették 2014-et

Masszív átalakuláson ment át idén a hazai Ferences Rendtartomány, erről tájékoztatták az MNO-t.

BuL
2015. 01. 02. 20:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző évek hagyományait követve az esztendő fordulóján a hazai Ferences Rendtartomány ismét visszatekintett az előző időszak örömeire és nehézségire.

Az elmúlt esztendőben tovább folytatódott Károlyi Bernát és társai, vagyis a hét ferences boldoggá avatási ügye. Ezekben a hónapokban Rómában az elkészült peranyag formai vizsgálatát végezték el, miközben itthon és immár külföldön is (Horvátországban és Szerbiában) örvendetesen terjed az ismertségük, kultuszuk.

Három ferences szerzetes hunyt el 2014-ben. Németh Paszkál csupán másfél évtizedig élt és szolgált a közösségben, mégis sokaknak lett igazi pásztora, vezetője, keresett gyóntatója. Posta Benjamin hosszú évtizedeken keresztül végzett lelkipásztori tevékenysége mellett a tartomány levéltári anyagának egyik nagy ismerőjévé vált, még utolsó éveiben is nagy buzgósággal kutatta és katalogizálta a hazánkban fellelhető, ferencességhez köthető művészeti értékeket. Szita Teofil az engedelmesség nagy példaképe volt közöttük, aki felnőtt fejjel kezdte meg egyetemi tanulmányait, hogy mint gimnáziumi tanár és nevelő segítse a rend fennmaradását a kommunizmus éveiben.

Az esztendő során Komáromi Jób részesült a papság szentségében, Szoliva Gábriel tett örökfogadalmat, és 2015. január 3-án diakónusszentelésre kerül sor Zalaegerszegen, ahol a 11 órai szentmise keretében Kis Kornél testvérük számára Veres András megyéspüspök szolgáltatja ki a szentséget. A közösségben az ősz folyamán egy testvér tett első fogadalmat, ketten kezdték meg a noviciátust, és hét jelölt testvér indult el a szerzetesi élet útján. Közülük négyen ferences iskolában tanultak.

A tavasz folyamán a tartomány új vezetőséget választott. Az új tartományfőnök Dobszay Benedek.

Az oktatás terén fontos változás, hogy 2014 elején a rendtartomány átvette a jászberényi Terplán Zénó Ferences Szakiskolát és Gimnáziumot. Ez a lépés egyfajta nyitás egy olyan réteg felé, akikkel a ferenceseknek illik foglalkozni, de akiket eddig talán nehezebben értek el. Az Autista Segítő Központ iskolájában, az eddigi szolgálatok megtartása mellett elindítottak egy kis létszámú osztályt olyan érintett gyermekek részére, akik magas értelmi képességekkel rendelkeznek. A ferences tehetséggondozó program egy hazai vállalat jóvoltából tovább működhetett, idén több mint 50 tanuló kapott ezen keresztül komoly támogatást tanulmányai végzéséhez.

A szociális intézmények száma is bővült az elmúlt évben. Az ősz folyamán a rendtartomány Kozármislenyben, a Ferences Betegápoló Nővérektől fenntartásba vett egy 44 fős szociális otthont, ezzel segítséget nyújtva a közösség megújulásához.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.