A kórházi adósság csökkentése a fő cél

Cáfolta az egészségügyi államtitkár, hogy jelentős leépítésre készülne a kormány. Az átszervezések tervét megerősítette.

Győr Ágnes
2015. 01. 27. 5:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cáfolta Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár, hogy nyolc-tízezer ember elbocsátásával számolna a kormányzat a kórházi kapacitások újraosztása következményeként. A riasztó adatokról a Népszabadság számolt be tegnapi számában, jelezve, a tervezett átalakítások részlegek, telephelyek, osztályok megszűnésével járhat, az elbocsátás érinthet műszaki és adminisztrációs dolgozókat, kisebb mértékben ápolókat és orvosokat is. Az államtitkár lapunknak tegnap nyomatékosította, ilyen tervek nincsenek. Mint kifejtette, az egészségügyi államtitkárság feladata az, hogy a kórházak évtizedek óta fennálló és gyarapodó adóssága érdemben csökkenjen, erre vonatkozóan tárgyalnak most az intézményvezetőkkel, áttekintve a teljes kórházi szerkezetet. Konkrét javaslat azonban egyenlőre nincs arra vonatkozóan, hogy a struktúra hogyan változzon. Hozzátette, értelemszerűen a betegek érdekei a legfontosabbak.

Több pénz lombikbébikre

Duplájára emelnék a lombikbébi-beavatkozásra fordítható finanszírozás összegét – mondta Zombor Gábor tegnap a közrádióban. Jelenleg öt beavatkozást finanszíroz az egészségbiztosító, s a kormány a kétmilliárdos összeget emelné a duplájára. (MN)

Ismert, a megyei egyeztető testületek, az úgynevezett megyei egészségügyi egyeztető bizottságok a múlt héten alakultak meg. Feladatuk, hogy a következő hetekben áttekintsék az adott megye, illetőleg a térség egészségügyi ellátásának szerkezetét, a kapacitásokat, s megtalálják az optimális működési kereteket annak érdekében, hogy a biztonságos betegellátás mellett sikerüljön az intézmények adósságállományát csökkenteni, amely országos szinten hetvenmilliárd forintra rúg. Az egyeztetésben az emberi erőforrások tárca egészségügyért felelős államtitkársága, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi, Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, a megyei kormányhivatalok, s a kórházak vezetői vesznek részt.

– Csak közösen tudjuk orvosolni a problémákat – szögezte le az államtitkár. Hozzátette, a kórházaktól elvárás, hogy bemutassák azt a szervezeti struktúrát, amelyben a legjobban tudnak működni. Zombor emlékeztetett arra, 2006-ban a szocialista–szabad demokrata kormány komoly összeget vett ki az egészségügyből, ennek pótlása pedig nagy erőfeszítést igényel.

A Magyar Kórházszövetség nem kommentálta a Népszabadság értesülését, közleményükben annyit írtak, a múlt héten és a jövő héten is tárgyalnak az egészségügyi államtitkársággal. Ugyanakkor hangsúlyozták, a humánerőforrás területén különös gondossággal kell eljárni, szerintük a tervezéseknél az ágazati szakemberhiányt is figyelembe kell venni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.