Áder János a béke és a környezetvédelem mellett szólalt fel

A köztársasági elnök szerint hiába volt minden fogadkozás, az emberiség tavaly is folytatta a Föld elleni hadjáratát.

RZ
2015. 01. 05. 21:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) tájékoztatása szerint az államfő az előző évet felidézve azt kérdezte: tavaly ilyenkor ki gondolta volna, hogy Európában ismét dörögni kezdenek a fegyverek? Ki számíthatott arra, hogy egy lelőtt utasszállító gép ártatlan áldozatait kell majd gyászolnunk? Ki hitte volna, hogy a jelenkor európai szótárába visszakerülnek olyan szavak, mint az „agresszió” és az „annexió”?

Mint mondta, 2014 ráadásul nemcsak a politikában volt a megpróbáltatások éve. 2014-ben tovább égtek az erdők, még több gyárkéményből dőlt a sűrű füst, még több méreg került a vizeinkbe. Ugyanakkor folytatódott a felelősség eltagadása, született néhány összekacsintós különalku, vékony hitű álígéret, „miközben rendületlenül fűtöttük tovább” a Földet – sorolta.

„Mintha évről évre újra be akarnánk bizonyítani, hogy erősebbek vagyunk, mint amilyen bölcsek” – fogalmazott az államfő. Feltette a kérdést: nem lenne okosabb megfogadnunk azt a régi népi bölcsességet, hogy többet ésszel, mint erővel?

Áder János hangsúlyozta, hogy az előttünk álló években Európának – és a többi földrésznek – békére, Földünknek pedig az eddiginél lényegesen kevesebb szennyezésre lenne szüksége. Mint mondta, tizenegy hónap maradt arra, hogy megállapodásra jussanak Párizsban. (Decemberben kísérletet tesznek az ENSZ éghajlat-változási keretegyezményét, a kiotói egyezményt váltó új megállapodás megalkotásra.)

„Nyugodtan mondhatom, a huszonnegyedik órában vagyunk a megállapodás előkészítése és a felhalmozott környezeti problémák megoldása szempontjából egyaránt. A huszonnegyedik órában vagyunk, hogy a tudósok által évtizedek óta jelzett problémákra megoldást találjunk, hogy szövetségre lépjünk, hogy egyezségre jussunk, hogy közösen cselekedjünk. Gyermekeinkért, unokáinkért” – fogalmazott az államfő.

Szólt arról is, hogy a Művészetek Palotájában a vendégek egy különleges produkciónak lesznek a tanúi: Somnakaj, egy szépre szomjazó, emelkedni vágyó cigány lány történetének, zenében, táncban, dalban elbeszélve. Mint fogalmazott, a színpadi játék a cigányság, a roma közösség nagy dilemmájába enged betekintést. Annak eldöntésébe, mi a fontosabb: őrizni az identitást vagy inkább igazodni a változó világhoz. Hozzátette: „ez a kérdés nemcsak a kisebbségeket érinti: akár akartuk, akár nem, mostanra mind a globális falu lakóivá váltunk”.

Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius, vatikáni nagykövet beszédében a KEH tájékoztatása szerint egyebek mellett kiemelte, hogy a magyar nép szuverenitását kifejező három választás 2014-ben világos megerősítését adta a kormánykoalíció támogatottságának. A stabil kormányra szükség is van ahhoz, hogy a Magyarországot érő kihívásokat továbbra is kezelni lehessen. A keresztény gyökereire mindig büszke Magyarország ebből az örökségből erőt meríthet az előtte álló feladatok elvégzéséhez – emelte ki a nuncius a hivatal tájékoztatása szerint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.