Duplájára nő a Biztos Kezdet Gyerekházak támogatása

A kormány hatékonyabb és célzottabb segítséget kíván adni a családoknak és az őket segítő szakembereknek.

MA
2015. 01. 22. 18:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szóvivő kiemelte: a kormány a korábbinál is hatékonyabb és célzottabb segítséget kíván adni a családoknak és az őket segítő szakembereknek. A cél, hogy a rászoruló gyerekek minél korábban megkapják azokat a javakat és szolgáltatásokat, amelyeket nélkülöznek.

A biztos kezdet program lényege együttműködés kialakítása a szülőkkel, a leendő szülőkkel, a gyerekekkel és a szakmai partnerekkel a csecsemők és kisgyermekek testi, szellemi és szociális fejlődésének előmozdítása érdekében – jelezte a szóvivő. Az országban jelenleg 114 gyerekház működik, 2014 végéig 11 ezren keresték fel ezeket az intézményeket.

Kurucz Éva arról is beszélt, hogy a program jól kapcsolódik a kormány azon intézkedéseihez, amelyekkel a gyermekszegénység, a gyermekéhezés felszámolását kívánja elérni. Felidézte: jelenleg mintegy 320 ezer gyermek számára ingyenes, 209 ezer számára pedig kedvezményes az étkezés a bölcsődékben és a köznevelési intézményekben. Hozzátette, hogy a gyermekek étkeztetésére 2015-ben 58 milliárd forintot fordít a kormány, ami 5,6 milliárd forinttal több, mint 2014-ben volt.

Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a program részleteiről szólva rámutatott: a gyerekházak a hátrányos helyzetű gyerekeket és családjukat már nagyon korán segíteni tudják, komplex támogatást nyújtanak és nagyon sokféle szakember bevonását biztosítják. „Rugalmas szolgáltatást kínálnak, alkalmazkodva a családok igényeihez és szükségleteihez, így a szülőknek például tanácsadást nyújtanak, de főzési, mosási lehetőséget is biztosítanak.”

Az államtitkár hangsúlyozta: a felzárkózási stratégia egyik alapeleme, hogy a gyerekek már életük első napjaiban olyan segítséget, támogatást kapjanak, „ami megakadályozza a hátrányos helyzet öröklődő ördögi körének kialakulását”.

Kiemelte: a kormány célja, hogy a hálózatot mint a felzárkózáspolitika egyik fontos elemét megerősítse. A működési támogatás mintegy 6,2 millió forint intézményenként, de fontos, hogy további gyermekházak kapcsolódjanak be. A kormány 50 új ház indítását támogatja a következő időszakban, átlagosan 10 millió forinttal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.