Együtt kell legyőzni az antiszemitizmust

Ilan Mor szerint ma azt látjuk, hogy a múlt tanulságai milyen szerepet játszanak napjainkban.

HZS
2015. 01. 27. 11:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A diplomata közleményében emlékeztetett: egy évtizeddel ezelőtt, 2005-ben az ENSZ közgyűlése január 27-ét nemzetközi emléknappá nyilvánította, amelyen a náci korszak áldozatai előtt tisztelegnek. Azért választották január 27-ét, mert 1945-ben ezen a napon szabadították fel a legnagyobb náci haláltábort, Auschwitz-Birkenaut. Az ENSZ-határozat elutasítja a holokauszt tagadását, elítéli a diszkriminációt és a vallási vagy etnikai alapú erőszakot – mutatott rá.

Ilan Mor kiemelte: az emléknapon visszatekintünk, emlékezünk a holokauszt áldozataira, és elgondolkodunk azon, hogy mi történne, ha a rasszizmus és a gyűlölet ellenőrizetlen lenne. Ez az a nap, amikor látjuk, hogy a múlt tanulságai milyen szerepet játszanak napjainkban – tette hozzá.

A nagykövet hangsúlyozta: az ENSZ valamennyi tagállamának kötelessége, hogy tisztelegjen a holokauszt áldozatai előtt, és úgy fejlessze oktatási programjait, hogy a jövőben megelőzze a népirtást. Az elmúlt években láthatóan és mérhetően emelkedett az antiszemitizmus mértéke világszerte, és csökkent a zsidó közösségek fizikai biztonsága – közölte. Úgy látja, megnövekedett antiszemita feszültség jellemezte az elmúlt hónapokat, főként Európában.

Ilan Mor arra is kitért, hogy holokauszttagadás és revizionizmus nemcsak Iránban és a muszlim világban fordulhat elő, látható Európában, Latin-Amerikában és a világon mindenhol, különösen az interneten és a közösségi médiában. Világossá kellene tenni, hogy a holokauszttagadás és a revizionizmus az antiszemitizmus egy formája és gyűlölet-bűncselekmény – írta.

A diplomata szerint az antiszemitizmus elleni küzdelem nemcsak „zsidó ügy”, hanem globális kihívás, amely valamennyi nemzetet érinti, és amellyel a nemzetközi közösségnek szembe kell néznie. Azoknak, akik tiszteletben tartják az alapvető erkölcsi értékeket és az emberi szabadságot, össze kell fogniuk, hogy legyőzzék ezt a jelenséget – vélekedett a nagykövet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.