Esélyek az Illatos úti kutyáknak, macskáknak

Ismét örökbefogadó napot rendeztek szombaton az Állategészségügyi Szolgálat Illatos úti telepén.

Szirmak Erik
2015. 01. 26. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kutyák nagy része izgatott ugatással üdvözölte az érkezőket, de akadtak olyanok is, amelyek csöndesen, félénken fogadták a látogatókat. Egy Foltos nevű keverék kutya esetében például erős érdeklődést lehetett észrevenni, aki közel a kerítéshez szinte odabújt az emberhez. Rejtényi Péter csoportvezető azonban elmondta, hogy Foltost csak következetes, tapasztalt gazdára bíznák rá, mivel több odafigyelést és energiát igényel egy átlagos kutyánál.

De egy kutyapáros is felkeltette a figyelmet, amelynek tagjai fegyelmezetten ültek egymás mellett, ugyanúgy, ahogy néhány napja a telep munkatársai találták meg őket egy út mentén. Egyikükben volt mikrocsip, viszont a regisztrációban feltüntetett gazda többszöri megkeresésre sem jelentkezett idáig. Külön férőhelyen találhatók a kismacskák, amelyek kevesebben vannak, viszont ugyanúgy utcákról kellett a gyepmestereknek megmenteniük őket.

Az Illatos úton elvileg 94 férőhellyel rendelkeznek, de évek óta sokkal több állatot kell befogadniuk. Évente több mint 3000 állat kerül be a telepre – csak Budapestről –, ahol a szükséges alapellátást, orvosi kezelést, a regisztrációs mikrocsipet, illetve az oltást és a féregtelenítést is megkapják. Az örökbefogadás díja pedig összesen 5000 forint. Szombaton az örökbefogadással egybekötve elkezdődött az országban egyedülálló, egész éves születésszabályozási program, amelyben az ivartalanítás költségét valamennyi állatnál átvállalta a Vigyél Haza Alapítvány. Hunya Éva, az Illatos úti Állategészségügyi Szolgálat vezetője elmondta, hogy negyedévente rendeznek örökbefogadási napot, de máskor is sok a látogatójuk.

Mint közszolgáltatást ellátó szervnek, folyamatosan be kell fogadniuk az érkező állatokat függetlenül attól, hogy az utcáról kerültek-e be, vagy a saját gazdájuk adja-e be azokat. Ezáltal az ellátásra szoruló állatok száma egyre csak nő, karácsony óta több mint 100 házi kedvenc érkezett a telephelyre. – Az ilyen napok nagyon jók, mivel felhívják az örökbefogadás fontosságára a figyelmet – mondta a szolgálat vezetője. Megjegyezte, a közszolgálati hivatásukat szerető, szakmailag tapasztalt csapat alakult ki itt az évek alatt. Hosszú távon egy módszertani és menedékközpont, illetve menhely kialakításában látja a megoldást, amely országosan is ellátná az ebrendészeti feladatokat.

Az aktív civilek közül jelen volt Póth Diana műkorcsolyázó-bajnok is, aki családjával évek óta több kutyán is segített már örökbefogadással, vagy akár átmeneti szállást biztosítva nekik. Ahogy ő fogalmazott: örömmel vesz részt bármilyen kutyamentéssel kapcsolatos eseményen, ahol segíthet, és igyekszik különböző alapítványokkal is kapcsolatot tartani.

A nap végére 38 kutyát és 7 macskát tudtak örökbe adni. A túlzsúfoltság miatt viszont több állatot csak akkor tudnak befogadni, ha sikerül örökbe adni néhányat a gazdára várók közül. Így még mindig vannak olyan állatok az Illatos úton, amelyek szerető gazdákra várnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.