Felsorakoztak a traktorok a városháza előtt

A munkagépekkel érkező gazdák a földadó bevezetése ellen tiltakoznak.

2015. 01. 22. 12:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fél pályán lezártak négy főutat Balmazújvárosnál az általuk földadónak nevezett helyi adó bevezetése ellen tiltakozó gazdák csütörtök reggel. A nemzeti zászlókkal és transzparensekkel felszerelt traktorokkal és más munkagépekkel érkező gazdák felsorakoztak a városháza előtt is.

A gazdák nehezményezik, hogy az önkormányzat aranykoronánként évi 300 forint települési adót vetett ki a földekre, ami számításaik szerint hektáronként 10 ezer forint adót jelent évente. Az új adó a földtulajdonból származó jövedelem 15-20 százalékát is kiteszi – mondta Szűcs Gergely, a demonstráció szervezője az MTI-nek. Kifogásolják azt is, hogy az önkormányzat az adót elsősorban a belterületi utak fejlesztésére, nem pedig a dűlők korszerűsítésére kívánja fordítani. „Helyi polgárként egyetértünk a belterületi útfejlesztéssel, ahhoz szívesen hozzájárulunk, de erősen kifogásoljuk, hogy a külterületekre, ahonnan ezt a pénzt beszedik, alig jut a fejlesztésből” – közölte Szűcs Gergely. Hozzátette: információi szerint más településeken is vetettek ki hasonló adót, de ott éppen a helyi gazdák védelmében tették.

Rózsa Péter ismert balmazújvárosi biogazdálkodó szerint „a földadó az első lépés a föld elveszítéséhez”. Magyarázatként hozzátette: amelyik gazda nem tudja fizetni, jelzálog kerül a földjére, amely később a föld elvesztéséhez vezethet. Azzal kapcsolatban, hogy a gazdák európai uniós támogatást kapnak a földterületért, megjegyezte: az az árbevétel kompenzálására szolgál, a települési adó pedig a helyi gazdákat hozza hátrányos helyzetbe a szomszéd falvak gazdáival szemben.

Veres Margit, Balmazújváros független polgármestere az MTI-nek elmondta: miután útfejlesztésre már nem lehet uniós forrásokra pályázni, az önkormányzat a települési adó mellett döntött. Számításaik szerint az évente befolyó 45 millió forintból megkezdik a mintegy 10 kilométernyi belterületi út korszerűsítését, de jut a forrásból a dűlőutak rendbetételére is. A polgármester tájékoztatása szerint a gazdákkal folytatott korábbi tárgyalásokon megállapodtak abban, hogy ők jelzik majd, az adott időszakban melyik dűlőút felújítására lenne szükség. „Minden ilyen tárgyalás előtt nyitottak vagyunk” – mondta a polgármester, megjegyezve, hogy a demonstráció napján is egyeztet a gazdálkodók képviselőivel. Szerinte többségük megértette a települési adó szükségességét.

Tiba István, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a város korábbi polgármestere az MTI érdeklődésére reálisnak nevezte az aranykoronára kivetett, így arányos települési adót. „Nem ismerek még egy olyan foglalkozást, csak a földből élőkét, amelynek a műveléséhez támogatást kapnak” – tette hozzá. „Ez a fajta települési adó igazságosabb, mint ha a kommunális adót emelte volna fel kilencezer forinttal az önkormányzat” – jegyezte meg. Utalt arra, hogy éppen a gazdálkodók nagyméretű munkagépei miatt kell sok belterületi utat felújítani.

A reggel 8-tól délután 4-ig tartó félpályás demonstráció idején rendőrök irányítják a forgalmat az érintett balmazújvárosi útszakaszokon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.