Folyamatosan terjed az alattomos kór

Közel nyolcszázezer diagnosztizált cukorbeteg él hazánkban, és legalább ennyien vannak, akik még nem tudnak róla, hogy diabéteszesek.

Konopás Noémi
2015. 01. 04. 9:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Itt az új év, a fogadalmak ideje: a nagy karácsonyi dőzsölés után sokaknak akár életmentő is lehet a „Jövőre fogyókúrázom!” fogadalom. Életmentő, és ez nem túlzás, a súlyos elhízás ugyanis a dohányzásnál is jobban megrövidíti az életet – állapították meg az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet (NCI) munkatársai, akik a világ legnagyobb tanulmányát készítették el a mértéktelen elhízás és a halálozás összefüggéséről. Magyarország nem áll jól: a 2009-es országos táplálkozási és tápláltsági állapotvizsgálat adatai szerint a felnőtt lakosság 63 százaléka túlsúlyos. Az elhízás számlájára többek között olyan betegségek írhatók, mint a daganatos megbetegedések, a szívbetegségek vagy a cukorbaj.

Most ez utóbbival foglalkozunk részletesebben, mivel hazánkban is egyre többen szenvednek a veszélyes kórban. 1980 óta a duplájára emelkedett a kettes számú – felnőttkorban, különösen az elhízottaknál kialakuló – cukorbetegséggel küzdők száma.
– Magyarországon hozzávetőleg hét-nyolcszázezer diagnosztizált cukorbeteg él, és még körülbelül ugyanennyien vannak, akik nem tudnak róla, mert még nem derült ki a betegségük. Ez hihetetlenül nagy szám, összesen másfél millió érintett – mondta dr. Barkai László, a Magyar Diabetes Társaság elnöke.

A cukorbetegség igen alattomos, szépen csendben, fájdalom nélkül képes tönkretenni a kis és nagy  ereket. – A magas vércukorszint nem fáj, nem érzi a beteg, viszont a tartós magas vércukorszint fennállása károsítja a szöveteket, elsősorban az ereket, idegeket. A legfontosabb kísérő szövődmények a szemészeti elváltozások, az úgynevezett retinopátia, mely vaksághoz vezethet. A másik ilyen kísérő szövődmény a nefropátia, amelynek következtében a vese felmondhatja a szolgálatot. Az idegek károsodása pedig neuropátiát okozhat, amelynek következtében egyebek között kialakulhat a diabéteszes láb kórkép, ez sajnos Magyarországon a végtag-amputációk egyik legfontosabb oka. A nagy erek károsodása pedig a jól ismert kardiovaszkuláris betegségekhez – szívinfarktus, stroke – vezet. Sajnos ezek mind-mind olyan kórképek, amelyek egyrészt behatárolják a betegek életkilátásait, korai halálhoz és életminőség-romláshoz vezetnek, és nagyon komoly gazdasági következményeik is vannak: a betegek kezelése hihetetlenül sok pénzt emészt fel az egészségügyi kasszából – hangsúlyozta a szakértő.

A diabétesz egyik legnagyobb veszélye abban rejlik, hogy „kevés speciális tünete van, így ha időközben nem végeznek alapos orvosi vizsgálatot vagy egy szakmailag is megfelelő szűrővizsgálatot, akkor nem derül ki” – fogalmazott dr. Barkai László. Pedig minél hamarabb diagnosztizálják a betegséget, annál nagyobb az esély arra, hogy a betegek teljes életet élhessenek. A szűrés viszonylag egyszerű és gyors, ennek ellenére a szakértő elmondása szerint „arra nincsen lehetőség, és gazdaságilag sem helytálló, hogy a tízmilliós lakosságot folyamatosan szűrjük. Azokat kell szűrni, akiknél a kockázat eleve magas.”

A magyar életmódot figyelembe véve mi magunk is nagyon sokat tehetünk, hogy kevesebb legyen a beteg. Dr. Barkai László véleménye szerint étrendi és életmódbeli szabályokkal kell küzdenünk az elhízás ellen. „Csökkenteni kell a kalóriafelvételt és a telítettzsírsav-bevitelt, több magas rosttartalmú növényi táplálékot kell fogyasztani. Az egészséges táplálkozáson túl nagyon fontos még a sport: ha csak naponta fél órát mozognánk, már az nagyon sokat segítene. Nagyon fontos, hogy azokat, akik eleve fokozott kockázatnak vannak kitéve, folyamatos, célzott vizsgálatokkal kövessük” – emelte ki a Magyar Diabetes Társaság elnöke.

Annak ellenére, hogy rengeteget beszélünk az egészséges életmódról és étrendről, a statisztikák gyászos képet festenek. A szakértő szerint abban, hogy gyökeres változás álljon be, komoly szerepe van az egyénen túl a társadalomnak is. Szükség van arra, hogy a döntéshozók lehetőség szerint olyan korlátokat, fékeket és ösztönzőket építsenek be a rendszerbe – média, adórendszer, iskolai, munkahelyi sport stb. –, amelynek hatására az emberek általában az egészséges életmódot választják.

Magyarországon számos olyan kormányzati döntés született, amely az egészségesebb életvitel felé tereli a társadalmat. Ilyenek például a dohányzás visszaszorítását célzó intézkedések, a népegészségügyi termékadó, a transzzsírsavrendelet, az egészséges közétkeztetés bevezetése vagy akár a mindennapos testnevelésórák az iskolákban.

A legfontosabb azonban a saját elhatározás, a veszély felismerése, az életmód tudatos megváltoztatása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.