Indul a Vizoviczki-per

A vesztegetési botrány büntetőügyét zárt ajtók mögött tárgyalják Debrecenben.

Munkatársunktól
2015. 01. 14. 6:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint azt a Debreceni Törvényszék illetékese korábban jelezte, az eljárás számos, jelenlegi is államtitoknak minősülő iratára figyelemmel Vatai István hadbíró ezredes a tárgyalás megnyitásakor a hallgatóság kizárásáról rendelkezhet. A katonai tanács kirendeléssel tárgyalja és a Fővárosi Törvényszék nevében hirdet ítéletet a bűnszervezetben, hivatalos személy által elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények vádjával induló eljárásban. A vád szerint a terheltek áfacsalással 825,5 millió forintos kárt okoztak az államnak.

A peranyag 70-80 ezer oldalra rúg, a vádirat pedig 90 oldalon ismerteti a vádlottak terhére rótt cselekményeket és azok minősítését. A közvélemény az eljárás végén az ítélet rendelkező részét ismerheti meg, ám az indoklást zárt ajtók mögött ismertetik. A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) vádirata szerint a terheltek hivatali vesztegetésért, hivatali visszaélésért, közokirat-hamisításért felelhetnek. Az eljárásban szereplő négy volt rendőr főtiszt a főügyészség szerint rendszeresen százezres, milliós összegeket kapott a bűnszervezet irányítójaként megnevezett Vizoviczkitól azért, hogy szórakozóhelyei illegális rendőri védelem alatt működjenek, a konkurens mulatóhelyeken pedig a bezárás érdekében razziákat tartsanak.

A KNYF augusztusban költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt is vádat emelt Vizoviczkivel és egykori üzletvezetőivel, s a könyveléssel, számlázással és a bevételek ellenőrzésére felhatalmazott bizalmasaival szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.