Javul a magyarok iskolázottsága

A lakosság 15,5 százaléka diplomás, de óriásiak a területi eltérések, Nógrád és Szabolcs a sereghajtó.

Csókás Adrienn
2015. 01. 07. 3:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyamatosan javult a magyar lakosság iskolai végzettsége az elmúlt fél évszázadban; míg öt évtizeddel ezelőtt a népesség 71 százaléka általános iskolánál alacsonyabb végzettségű volt, 2011-re ez az arány 12 százalékra mérséklődött – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) iskolázottságot vizsgáló tanulmányában. Az elemzés szerint töretlenül nőtt az érettségit vagy ennél magasabb végzettséget szerzettek száma és aránya az elmúlt ötven év alatt: az érettségizettek aránya a vizsgált időszakban öt és félszeresére, a felsőfokú iskolai végzettségűeké pedig nyolcszorosára növekedett. Ezzel együtt még mindig vannak olyan hátrányos helyzetű térségek – Nógrád, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megye –, ahol a harminc százalékot is eléri a mindössze nyolc osztályt végzettek hányada.

 

 

A legutóbbi mérés adatai szerint országosan a lakosság 15,5 százaléka diplomás, de óriásiak a területi eltérések. Az egyetemet vagy főiskolát végzettek többsége a fejlett ipari térségekben és a felsőoktatási intézmények környékén él, a legkevesebb felsőfokú végzettségű pedig a gazdaságilag elmaradottabb, aprófalvas jellegű, jellemzően mezőgazdasági termeléssel foglalkozó területeken. Az adatok szerint míg a fővárosban lakók 29 százalékának, a megyeszékhelyeken pedig átlagosan 25 százaléknak van felsőfokú végzettsége, addig a községekben ez az arány a 10 százalékot sem éri el. Országos összehasonlításban egyébként Nógrád megyében van a legkevesebb diplomás.

A népesség iskolai végzettségének javulását jelzi, hogy az elmúlt évtizedben minden korcsoportban csökkent azok aránya, akiknek alapfokú végzettségük sincs – emeli ki a tanulmány. E szerint a 2011. őszi népszámláláskor egymillió-négyszázharminckilencezer embernek volt felsőfokú oklevele Magyarországon, doktori fokozatot pedig tizenötezren szereztek.

Az elemzés rámutatott arra is, hogy végzettség nélkül szinte képtelenség elhelyezkedni: 2011-ben a csaknem négymillió foglalkoztatottnak mindössze fél százaléka (húszezer ember) volt olyan, aki általános iskolai bizonyítványt sem tudott felmutatni. A nyolc osztályt sikerrel elvégzőknek ezzel szemben már ötöde talált munkát, az érettségizetteknek több mint fele (54 százaléka) tudott elhelyezkedni, a diplomások körében pedig hetvenszázalékos foglalkoztatottságot mértek.

Kiderült az is, hogy az elmúlt három évtizedben a műszaki, ipari és építőipari jellegű képzések voltak a legnépszerűbbek a szakmunkások és a szakiskolát végzettek között, emellett növekvő tendenciát mutattak a szolgáltatási területek is (például turizmus és szórakoztatás, fodrászat és szépségápolás). Az oktatási és a mezőgazdasági végzettségűek arányában ugyanakkor csökkenést tapasztaltak az elemzők. A felsőfokú végzettségűek között a társadalomtudományok, gazdaság, jog, illetve az oktatás bizonyult a legkedveltebb szakterületnek.

A népesség iskolázottságának javulásával párhuzamosan emelkedett az idegen nyelvet beszélők száma és aránya is. A kilencvenes évek folyamán megduplázódott az anyanyelvükön kívül más nyelvet is beszélők hányada: Budapesten 17-ről 33 százalékra nőtt az arány, a megyékben pedig 7-ről 16 százalékra. A 2000-es években folytatódott, de már nem volt olyan számottevő a növekedés: 2011-re a főváros lakosságának 34, a megyékben élőknek nem egészen 19 százaléka nyilatkozott úgy, hogy legalább egy idegen nyelven képes kommunikálni, elsősorban angolul vagy németül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.