Két részben tisztítják a Principális-csatornát

Megkezdődött az elmúlt időszakban számos kiöntést okozó Principális-csatorna mederkotrása.

HZS
2015. 01. 21. 15:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gaál Róbert arról számolt be, hogy az igazgatóság működési területén elsőként a felső, 14 kilométeres szakaszon kezdődtek el a kotrási munkálatok, amelyek mintegy 34 millió forintba kerülnek. A Bajcsa és Kiskanizsa közötti 9 kilométeres alsó szakasz tisztítására a tervek elkészültek, a szükséges, százmillió forintot meghaladó összeget hamarosan jóváhagyják, ezt követően pedig elindulnak itt is a kotrógépek – közölte.

Mint az igazgató felidézte: az elmúlt években önkormányzatoktól és gazdálkodóktól a kiöntések miatt érkezett panaszok kapcsán sürgőssé, halaszthatatlanná vált a kotrási munkák elvégzése. A problémát az okozza, hogy a Principális medrét benőtte a növényzet, a meder iszapossá vált, s hiányoznak a védművek is a csatorna mentén.

A két szakaszra osztott munkálatok első lépéseként a 14 kilométeres felső szakaszon kezdték meg a mederkotrást, valamint a növényzet irtását, s utóbbi során csak a mederben lévő, a víz lefolyását, illetve a munkavégzést akadályozó növényzetet távolítják el. A feladatot – az időjárástól függően – várhatóan tavaszra fejezik be.

A Principális-csatorna Nagykanizsa térségében lévő 9 kilométeres szakaszán a kotráshoz szükséges tervek már elkészültek, a feladat elvégzéséhez szükséges, százmillió forintot meghaladó összeg jóváhagyása után a munkák azonnal elkezdődnek. Ezen az alsó szakaszon szintén növényzetirtási és kotrási munkákat végeznek, eltávolítják a mederben lévő és a kiviteli munkát akadályozó növényzetet, valamint az iszapot.

Gaál Róbert közölte: a kotrási és növényzetirtási feladatok elvégzése után a Principális-csatorna mindkét szakaszán biztosítani lehet az árvizek zavartalan levonulását. Kitért arra is, hogy a csatorna jelenlegi teltsége miatt, illetve a csapadék hatására esetlegesen kialakuló hirtelen árvízi elöntések megakadályozására december 31-e óta vízkár-elhárítási készültség van érvényben a Principálison.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.