Kúria: enyhe a homoszexuális-tüntetés bántalmazóinak büntetése

Törvénysértően enyhék a 2011. nyári meleg méltóság menete ellen tüntetők ügyében hivatalos személy elleni erőszak miatt kiszabott egyes büntetések, ezért újra kell tárgyalni az ügyet – mondta ki a Kúria csütörtökön.

MNO
2015. 01. 29. 13:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eljárás adatai szerint Budapesten, az Oktogonnál több fiatal palackot, fémdobozt hajított a menet és az ellentüntetők szétválasztására kirendelt rendőrök felé, rugdosta a kordont, nyitott tenyérrel ütötte, lökdöste a testvédő páncélokat. A Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) egy éve első fokon három vádlottat közérdekű munkára ítélt, amit az ügyben eljáró kerületi ügyész és a védők is tudomásul vettek, így jogerőre emelkedhetett. Ám a Fővárosi Főügyészség felülvizsgálati eljárást kezdeményezett, mert álláspontja szerint ezek a büntetések törvénysértően enyhék.

A Kúria csütörtöki tárgyalásán a Legfőbb Ügyészség, mi több, az ügyvédek többsége is osztotta ezt az álláspontot. Az elsőfokú bíróság által alkalmazott minősítés ugyanis a hivatalos személy elleni erőszak minősített, csoportosan elkövetett esete. Ez legalább felfüggesztett szabadságvesztéssel büntetendő, így tehát a PKKB jogerős ítélete a büntető törvénykönyvvel ellentétes. Egy védő felvetette, hogy ha a Kúria az adott tényállás mellett eltekintene a csoportos minősítéstől, akkor már törvényes lenne a kiszabott közérdekű munka.

A védelem szerint a csoportos elkövetés egyébként sem kellően bizonyított, hiszen az Oktogon rendőri zárásakor nem csupán ellentüntetők, hanem gyanútlan járókelők is órákra a téren ragadtak. Volt, aki csupán természetes szükségletei miatt türelmetlenkedett és „paskolta” a rendőrök páncélját, hogy engedjék már útjára – érveltek. A Kúria a vádhatóság és a védők többségének álláspontját osztva hatályon kívül helyezte a jogerős ítéletet, mert a büntetés a bűncselekmény minősítéséhez képest törvénysértően enyhe, és új eljárás lefolytatására utasította az elsőfokú bíróságot.

A Kúria szóbeli indoklása szerint az elsőfokú ítélet oly mértékig elnagyolt, hogy az alapján nem lehet megalapozottan állást foglalni a csoportos elkövetés kérdésében, amelynek megállapításához például bizonyítani kell az elkövetők közös szándékát, illetve azt, hogy egymás cselekedeteiről tudva követik el a bűncselekményt. A Kúria döntése nyomán a három és fél évvel ezelőtti palackdobálások, pajzsütögetések, kordonrugdosások ügyében újrakezdődik az elsőfokú büntetőper, és az egy éve jogerősen lezárt ügyekben a közmunkára ítélteknek már a lényegesen súlyosabb szankciók lehetőségével is számolniuk kell.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.