Ma adja át a felmondásokat a Tesco

Tüntetésre buzdítaná az áruházláncnál dolgozókat a baloldalhoz köthető szakszervezet?

2015. 01. 12. 4:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma tájékoztatja az érintett áruházak dolgozóit, valamint a szakszervezeteket és a munkaügyi hivatalt a magyarországi Tesco áruházlánc a február 4-től érvényes üzletbezárásokról, amely egyelőre a hálózat 13 egységét érinti. Kiszivárgott információk szerint a döntéssel 546 áruházi dolgozó munkája szűnik meg, de többeknek új álláshelyet kínálnak a közelben üzemelő Tesco-egységekben.

A bezáró árusítóhelyek között jórészt kisebb boltok, szupermarketek, úgynevezett Tesco Expressek, illetve S-Market típusú üzletek vannak. Habár főként vidéken üzemelnek ezek a veszteséges áruházak, a fővárosban is megszüntetnek két egységet: a VIII. kerületi Mátyás téren lévő Expresst, illetve a XXIII. kerület egyik áruházát. Emellett többek között Győrben is megszűnik ugyancsak kettő, S-Market jellegű Tesco, valamint bezár egy-egy abonyi, nagykátai, nyergesújfalui, törökszentmiklósi, hajdúböszörményi, tatabányai, tolnai és püspökladányi egység is.

A Magyar Nemzet tudomására jutott az a több forrásból megerősített információ is, miszerint a mai bejelentés során úgy indokolják meg az elbocsátásokat a munkavállalóknak, hogy azok a kormány nemrégiben hozott döntései miatt szükségesek.

Az kétségtelen, hogy a hatvanszorosára emelt élelmiszerlánc-felügyeleti díj az eddiginél nagyságrendekkel nagyobb költségvetési hozzájárulást ró a bolthálózatra, míg a kétévnyi veszteséges működésről szóló korlátozás is ronthat a Tesco pozícióján. Ezek mellett a vasárnapi zárva tartás elrendelése is érzékenyen érinti a profitorientált céget. Azonban a teljes képhez nem érdemes figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a nyilvános adatok szerint a Tesco évek óta visz ki hazánkból tízmilliárdos nagyságrendű összegeket, hogy így csökkentse adózás előtti eredményét. Ráadásul értesüléseink szerint a bezárásra ítélt áruházak mindegyike inkább visz, mint hoz a lánc konyhájára.

Piaci források a Magyar Nemzetnek azt jelezték: a korábban szocialista parlamenti képviselőként ismert Sáling József által vezetett Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) már egy ideje tudomással bír a készülő leépítésekről, az érdekvédők a mai bejelentés előtt mégsem igyekeztek felkészíteni az érintetteket. Úgy hírlik, ehelyett kormányellenes tüntetésre is sor kerülhet a kereskedelmi dolgozók bevonásával a hivatalos bejelentések után, amelynek szervezésében a KASZ is részt vehet.

A KASZ decemberben már feltűnt a mostani kormány lépéseit bíráló demonstráción. A szakszervezet baloldali kötődésű vezetője a vasárnapi zárva tartás kapcsán kezdetben úgy nyilatkozott, kiállnak amellett, hogy a pult mögött dolgozók is a családjukkal tölthessék a hét utolsó napját, ám később váratlan pálfordulással élesen ellenezte az intézkedést. Akkori szavai szerint a kormány összehangolt támadást intéz a kereskedelmi láncok ellen, ami veszélybe sodorja az ott dolgozók létbiztonságát.

Figyelemre méltó összefüggés lehet az is, hogy több vállalati alkalmazott jelzése szerint Sáling József régóta jó kapcsolatot ápol a Tesco Global Áruházak Zrt. országos személyzeti igazgatójával. A korábban az áruházlánc kommunikációját, marketingjét igazgató Iglódi-Csató Judit családja révén baloldali kötődésű üzletemberekkel áll ismeretségben. Mint azt sajtóhírekből tudni lehet, a személyzeti igazgató házastársa, Iglódi Csaba a Braun & Partners marketing- és kommunikációs tanácsadó cégben üzlettárs. Vele együtt Braun Róbert, Gyurcsány Ferenc volt kormányfő korábbi főtanácsadója is ennek a vállalkozásnak a tulajdonosa, mely cég több multinacionális vállalattal, köztük internetes oldaluk szerint a Tescóval is, partneri viszonyt ápol.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.