Másodfokú belvízvédelmi készültség Hajdú-Biharban

A csapadékos időjárás miatt a folyamatos szivattyúzás ellenére is nőtt az elöntött területek nagysága.

MA
2015. 01. 27. 14:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bara Sándor tájékoztatása szerint igazgatóságuk működési területén január 27-ig átlagosan 41,8 milliméter csapadék hullott, amely több mint 10 milliméterrel haladja meg a sokéves januári területi átlagot (31,9 milliméter).

Az elmúlt napokban hullott újabb csapadék hatására a védelmi készültségben lévő két belvízvédelmi szakaszon a folyamatos szivattyúzás ellenére nőtt az elöntött területek nagysága, és a főcsatornák vízállása is tovább emelkedett.

Jelenleg 5350 hektár földet borít belvíz a két, védekezésben érintett belvízvédelmi szakaszon: ebből 1500 hektár a vetés, 1500 hektár a szántó és 1750 hektár a rét, legelő.

A területen 17 szivattyútelep üzemel, az átemelt víz mennyisége az elmúlt 24 órában meghaladta az egymillió köbmétert – ismertette a részleteket Bara Sándor.

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság keddi közleménye szerint az igazgatóság területén a talaj telítettsége miatt a belvíz intenzív felszínre törése figyelhető meg, és a következő napokban is erre lehet számítani. Az igazgatóság január negyedikén, a decemberi fagyokat követően rendelt el belvízvédelmi készültséget.

Az igazgatósághoz tíz belvízvédelmi szakasz tartozik, és mindegyiknél belvízvédelmi készültség van érvényben. Jelenleg 18 445 hektárt takar belvíz, ebből a vetés területe 6040 hektár, a szántóterület nagysága 5970 hektár, 3790 hektár a rét és a legelő, 2645 hektár az egyéb elöntött terület.

A védekezésben hétfőn 178 ember vett részt. Az elmúlt 24 órában 48 szivattyútelep üzemelt, ebből 36 folyamatosan. 2015. január 4. óta 15 millió köbméter vizet emeltek át a folyókba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.