Még nincs gyanúsított

Meghosszabbították a sanghaji expó ügyében folyó eljárást .

Munkatársunktól
2015. 01. 19. 6:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság korábban számos tényállásban megszüntette ugyan  az eljárást, de hivatali visszaélés, s csalás bűntette miatt decemberben a nyomozás meghosszabbításáról döntött. A BRFK korábbi tájékoztatása szerint az expóra kiírt közbeszerzési pályázati eljárással, valamint a miniszterelnöki hivatal által kötött megbízási szerződésekkel összefüggő eljárásnak csaknem négy év elteltével, továbbra sem volt gyanúsítottja. A sanghaji expó ügyében először 2010-ben egy magánszemély, majd a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal tett feljelentést a vélelmezett túlszámlázások és fiktív számlázások miatt.

Emlékezetes: 2007-ben a szocialista kormány szerződést kötött a világkiállítás szervezőjével az expó magyar részvételéről, ám kiderült, hogy a házigazdákénál jóval drágább, 1,2 milliárd forintról szóló megállapodás született, amelynek értelmében az MSZP közeli Genexpo Kft. végezhette el a munkát.

Kormányhatározat alapján a világkiállításon való részvételre a Gyurcsány-, majd a Bajnai-kormány legfeljebb 3,29 milliárd forint költhetett. Ebből az összegből egy kétszintes, 2000 négyzetméter hasznos területű magyar pavilonnak kellett volna létesülnie, a valóságban azonban a 3,29 milliárd forintos költségvetésből csupán egy egyszintes, 1000 négyzetméteres pavilon épült fel és üzemelt. A költségek annak ellenére nem csökkentek 537,3 millió forinttal, hogy a kisebb pavilon kivitelezését fogadták el. A gyanú szerint előre lefutott volt az épület kivitelezésére és üzemeltetésére kiírt közbeszerzési eljárás, amelyet a Genexpo 2010 Hungary Kft. annak ellenére nyert meg, hogy a kiírási feltételeknek nem felelt meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.