Még nyomoznak a Rác fürdőnél

Demszky Gábor 2009-ben is azt nyilatkozta, nem veszít a főváros a beruházással.

2015. 01. 14. 2:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint ismeretes, a Rác fürdő több felújítását a Demszky-korszakban indították el, több mint egy évtizeddel ezelőtt, magántőke bevonásával. Az akkori tervek szerint nemcsak hotel, de egy, a Gellérthegyre vezető sikló is épült volna. A csőd szélére juttatott, több mint nyolcmilliárdos fejlesztést végül a Fővárosi Közgyűlés 2010 előtti szocialista–szabad demokrata többsége hagyta jóvá, a beruházást végző Rác Nosztalgia Kft.-ben 25 százalékos részesedése lett a fővárosnak. Demszky Gábor volt főpolgármester még 2009-ben is kijelentette: „A Rác fürdő felújítása során a főváros nem szenved vagyonvesztést, sokkal inkább gyarapodik a vagyona.”

– Ehhez képest közpénzből hoztak létre magánvagyont – állította korábban a lapnak György István volt főpolgármester-helyettes, aki 2009-ben tett feljelentést az ügyben. A nyomozást bizonyítottság hiányában megszüntették, ám a 9,1 milliárdos MFB-hitelügylettel kapcsolatos büntetőeljárás, amelyet most meghosszabbítottak, 2013 októberében elindult.

A Rác Nosztalgia Kft. időközben csődbe ment, a Fővárosi Közgyűlés pedig döntött arról, hogy csődegyezséget kötnek a fürdő mielőbbi megnyitása érdekében, ami máig nem sikerült. A főváros az MFB 7,5 milliárdos követelését 2,2 milliárdért megvásárolta, a csődegyezség alapján a fürdő és a felépítmények alatti telkek önkormányzati tulajdonban maradtak, míg a hotel az önkormányzati részt már kivásárló magáncég tulajdonába került. A közgyűlés tavaly döntött egy, kizárólag a fürdővel foglalkozó önkormányzati cég létrehozásáról, ám azóta sem mozdult előrébb az ügy.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.