Nem vonják vissza Goodfriend diplomáciai mentességét

Ez azt jelenti, hogy a volt amerikai ügyvivőnek nem kell bíróságra mennie a rágalmazási ügyben.

TK
2015. 01. 21. 11:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar Levente az ügy előzményét felidézve közölte, a diplomáciai mentesség visszavonását Polt Péter legfőbb ügyész kérésére Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter amerikai kollégájától, John Kerrytől kérte. Ennek oka az a feljelentés volt, amelyet Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke tett az ügyvivő ellen rágalmazás miatt – jegyezte meg.

Értékelése szerint a mentesség visszavonása lehetőségét adott volna az eddigi ügyvivőnek arra, hogy a független magyar igazságszolgáltatás előtt álljon helyt azokért a kijelentésekért, amelyeket nagy nyilvánosság előtt többször is megfogalmazott. Emlékeztetett arra, hogy a diplomata azon amerikai döntéssel kapcsolatos kijelentéseiről van szó, hogy magyar állampolgárokat, köztük tisztviselőket, így a NAV elnökét is megfosztják az Egyesült Államokba belépés jogától. Hozzátette: André Goodfriend – mivel nem vonják vissza a diplomáciai mentességét – nem tudja a döntés mögött álló bizonyítékokat a magyar nyilvánossággal ismertetni.

Az államtitkár elmondta, John Kerry válaszlevelét a nap folyamán kapták meg, az ügyet a magyar fél jogi értelemben lezártnak tekinti. Kifejtette: a kormány minden olyan jogi lehetőséget kimerített, amely az ügy rendezését jogállami módon lehetővé tette volna. Magyar Levente kijelentette: minden erejükkel azon lesznek, hogy az új amerikai nagykövet, Colleen Bradley Bell megérkezését kihasználva olyan mederbe tereljék a politikai dialógust, amely lehetőséget ad arra, hogy a védelmi és a gazdasági együttműködés kifejezetten magas szintjére emeljék vissza a politikai együttműködést az Egyesült Államok és Magyarország között. Az államtitkár tájékoztatója előtt távozott a Külügyminisztérium épületéből André Goodfriend, aki nem kívánt nyilatkozni.

A budapesti amerikai nagykövetség ügyvivője a Heti Válasz 2014. december 4-i számában megjelent interjújában arról beszélt, hogy az Egyesült Államoknak tudomása van a magyar adóhatóságon belüli csalásokról, és információi szerint ezekben az ügyekben nem indult nyomozás. André Goodfriend a lap kérdésére, hogy vannak-e bizonyítékaik, azt mondta: „azok a bizonyítékaink vannak, amelyeket megkapott a magyar kormány is”.  Futó Barnabás, Vida Ildikó ügyvédje december 11-én közölte az MTI-vel, hogy a NAV elnöke feljelentést és keresetet nyújtott be André Goodfriend ellen.

A Központi Nyomozó Főügyészség négy nappal később jelentette be, hogy nyomozást rendeltek el a NAV elnökének feljelentése alapján, nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett rágalmazás vétségének gyanúja miatt. Szijjártó Péter egy rádiós interjúban korábban Magyarország érdekének nevezte, hogy mielőbb lezárja a nyitott politikai kérdéseket az Egyesült Államokkal, de ehhez – mondta – nem elég a magyar fél nyitottsága és készsége, az amerikai oldalon is erre van szükség.

Szijjártó Péter azt mondta, komoly reményeket fűz az új nagykövet érkezéséhez. Közölte: az Egyesült Államok eddig semmilyen bizonyítékot, dokumentumot nem adott át a korrupciós vádak alátámasztására, ezért a legfőbb ügyész kérésére levéllel fordult az amerikai külügyminiszterhez, hogy jogi, bírósági eljárás keretében ismerhessék meg adott esetben a bizonyítékokat, amelyek a vádak alapját képezhetik. Hétfőn megérkezett állomáshelyére az Egyesült Államok új budapesti nagykövete, Colleen Bradley Bell.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.