NFM: kérdés, hogy jogszerű-e Budaörs eljárása

A megállapodás szerint feltételekkel van lehetőség a sztrádavilágítási szerződés egyoldalú felmondására.

VZ
2015. 01. 07. 20:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budaörs polgármestere, Wittinghoff Tamás (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) kedden jelentette be, hogy az önkormányzat nem fizeti tovább az M1–M7-es autópályák közös bevezető szakaszának közvilágítását. Közölte, hogy a közös bevezető szakaszra bevezetett útdíj egyoldalúan megváltoztatta a közlekedési feltételeket, ezért a város február 28-i hatállyal felmondja a 2002-ben kötött autópálya-világítási szerződést.

A polgármester bejelentette azt is, hogy mivel az útdíj január 1-jétől érvényes, a felmondási idő alatt nem vállalják át a közvilágítás költségeit, az erre az időszakra eső számlákat pedig továbbítják a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központnak.

A fejlesztési tárca az MTI-t arról tájékoztatta, hogy Budaörs önkormányzata egy 2002-es megállapodás alapján az M1–M7-es budaörsi csomópontjának csaknem 1,8 kilométeres főpályája, valamint a helyi fel- és lehajtó ágai közvilágítás-szolgáltatási díját fizeti meg. A szerződés megkötésekor az abban rögzített feltételekkel vállalt költség évi mintegy nettó 1,7 millió forintot tett ki.

Az NFM írásos válasza szerint a megállapodás lehetővé teszi az egyoldalú írásos felmondást az azt követő hónap utolsó napjára, de kimondja, hogy a felek az esetleges jogviták rendezését kötelesek megkísérelni, az egyeztetésről jegyzőkönyvet felvenni. A szolgáltatási díjat a felmondási időszakban is a településnek kell megfizetnie.

Az önkormányzati törvény a megállapodástól függetlenül is helyi önkormányzati feladatként nevesíti a közvilágításról való gondoskodást. Feltétlenül meg kell vizsgálni tehát, hogy a helyhatóság eljárása jogszerű-e – hangsúlyozta a tárca.

Az NFM közölte azt is, hogy az érintett kormányzati szervek mindenképpen gondoskodnak a forgalmas útszakasz biztonságos használatához nélkülözhetetlen közvilágításról.

„Budaörs önkormányzata a korábbi híradások szerint attól tart, hogy a közúti forgalom az autópályát elkerülve a település központjára zúdul. Ha a félelem valós, nem tűnik ésszerű megoldásnak a sztrádavilágítás lekapcsolása. A látványos gesztus az állami helytállás hiányában éppen azoknak árthatna, akiket szavakban védeni kíván, a Budaörsön élőknek” – fogalmaz válaszában a minisztérium.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.