Segítség az átvert időseknek

Állami fenntartásba kerül a köz- és adótartozást felhalmozott idősotthon.

Vass-Gabay Dorka
2015. 01. 22. 5:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csókakői otthont korábban üzemeltető Jobb Otthon Alapítvány összességében 100 millió forint feletti tartozást halmozott fel, miközben a lakók rendszeresen fizették a havonta esedékes 90-100 ezer forintos bérleti díjat és az állami normatívát is megkapták.

Csókakő polgármestere lapunknak elmondta, az alapítvány 2013 nyara óta nem fizetett be semmilyen közüzemi számlát, de már a korábbi években is voltak elmaradások. Fűrész György kifejtette: a tartozásokra novemberben derült fény, a hivatalos jegyzőkönyv szerint a 42 millió forintos villany- és gázszámla mellett felhalmoztak 6,3 millió forintos vízdíjat, továbbá nem fizettek ki 3,5 millió forintot a gyógyszerellátásra sem.

– Mindezen túlmenően fény derült 52 millió forintnyi jogtalan túligénylésre, és elmaradtak a 64 milliós adó- és járulékbefizetésésel is – sorolta a polgármester. Hozzátette: a dolgozók is gyakran késve kaptak fizetést, járulékot pedig nem fizetett az alapítvány. A pénzügyi visszaélések gyanúja miatt a NAV nyomozást is elrendelt. Az adóhatóság megkeresésünkre annyit közölt: feljelentés alapján 2014 szeptemberében indult nyomozás költségvetési csalás vétség gyanúja miatt, egyelőre azonban nincs gyanúsított.

A polgármester elmondta: az alapítvány működési engedélyét a napokban vonták vissza, a közüzemi díjakat már az állam fizeti.

– Hónap végéig kaptunk időt, hogy az órákat átírjuk, így februártól már hivatalosan is az állam lesz az otthon üzemeltetője. Az elmaradt tartozásokért természetesen az alapítványnak büntetőjogi felelősséget kell vállalnia. Lapunk kereste az alapítványt is, de nem sikerült elérni őket. Zsigmond Ágnes, az alapítvány vezetője korábbi nyilatkozataiban tagadta, hogy nem fizettek volna járulékot a dolgozók után, a finanszírozási gondokat pedig az állami normatíva csökkenésével magyarázta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.