Szijjártó: Magyarország kész megerősíteni a hidakat

A magyar külügyminiszter olajágat nyújtott az Egyesült Államoknak – írja a The Wall Street Journal.

RZ
2015. 01. 14. 9:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter az interjúban azon reményének adott hangot, hogy át lehet hidalni az ukrán–orosz konfliktussal kapcsolatos nézeteltéréseket a két NATO-szövetséges között.

„A jelenlegi helyzetben, amikor katonai konfliktus zajlik egy szomszédos országban, a szövetségeseinkkel való együttműködés még nagyobb jelentőségre tesz szert. Reméljük, hogy barátunk, az Egyesült Államok jelét fogja mutatni annak, hogy ez a helyzet lezárható” – idézte a WSJ Szijjártót.

A kitiltási üggyel kapcsolatban megfogalmazott korrupciós állításokat illetően a magyar miniszter kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak bizonyítékokkal kell előállnia. Szerinte Washingtonnak el kellene ismernie a magyar kormány által a korrupcióval kapcsolatban tett intézkedéseket.

Szijjártó Péter aggodalmának adott hangot Sarah Sewall amerikai külügyi államtitkár azon decemberi kijelentési miatt, miszerint az amerikai nagykövetségek két tucat közép-, illetve kelet-európai országban akcióterveket készítenek a fogadó országukban a korrupcióellenes reformok támogatására. A magyar miniszter szerint ez a kijelentés megközelíti a magyar belügyekbe való beavatkozást.

„Ha valaki akciótervet hirdet egy másik ország vonatkozásában, az csak akkor fogadható el, ha velünk összehangolják” – mondta. Szijjártó elismeréssel szólt arról, hogy az Egyesült Államok elkötelezett a demokratikus értékek terjesztése mellett, de hangsúlyozta, hogy az egyik legfontosabb demokratikus érték a szuverenitás. „A magyar nép egyértelmű döntést hozott 2010-ben és 2014-ben is, amit tiszteletben kell tartani” – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.