Tavaly 177 hepatitis A-megbetegedést regisztráltak Miskolcon

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az elmúlt évben 871 hepatitis A típusú megbetegedés fordult elő.

RZ
2015. 01. 27. 21:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn Pakusza Zoltán, a Jobbik miskolci önkormányzati képviselője sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a borsodi megyeszékhelyen hepatitisjárvány van.

A megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének vezetője keddi közleményében azt hangsúlyozta: a fertőzések továbbterjedését az alapvető higiénés rendszabályok betartásával meg lehet akadályozni étkezés előtt, WC-használat után alapos szappanos kézmosással.

A közlemény szerint a népegészségügyi szakemberek által minden megbetegedés esetében elvégzett járványügyi vizsgálat megállapításai alapján a „beteg környezetéhez tartozó szoros kontaktok körében több esetben volt található összefüggés a fertőzés kialakulásában és terjedésében”. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az elmúlt évben 9401 ember kapott védőoltást a betegség ellen – olvasható a tiszti főorvos tájékoztatójában.

A hepatitis A-vírus széklettel, szennyezett kézzel, szennyezett tárgyakkal, szennyezett étellel-itallal terjed. Korábban a szakigazgatási szerv arra hívta fel a figyelmet, hogy a vírus különösen gyorsan terjed iskolákban, óvodákban, ahol a gyerekek kevésbé figyelnek oda a higiéniára, és rajtuk keresztül akár az egész család is megfertőződhet.

A betegség lappangási ideje 2-8 hét, lázzal, étvágytalansággal, gyengeséggel és hasi fájdalommal kezdődik. Ezt hányás, a has jobb felső részén fájdalom, sötét vizelet, világos széklet, a szemen és a bőrön sárgaság követheti, a tünetek két-három hét múlva megszűnnek, de a lábadozás két-három hónapig is eltarthat.

Pakusza Zoltán hétfőn azt közölte: míg 2013-ban nyolc, addig 2014-ben már százhetvenkilenc ember fertőződött meg Miskolcon a fertőző májgyulladást okozó hepatitis A-vírussal, a megbetegedések száma 2014 júliusától vált tömegessé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.