Terror elleni fellépés: kiterjeszthetik a hatóságok jogait

Saját preventív stratégia létrehozására van szükség a terrorizmus elleni küzdelemben – közölte Rogán Antal.

RZ
2015. 01. 14. 11:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz országgyűlési frakcióvezetője kijelentette: a terror elleni fellépés nemzeti ügy, de emellett európai ügy is, és szükség van ezzel kapcsolatos preventív stratégiára is. A saját, nemzeti stratégiát egyeztetni kell az Európai Unióval is, ugyanakkor Rogán szerint kiderült: az Európai Bizottság és az európai intézmények önmagukban nem képesek megvédeni a tagállamokat.

A politikus kitért rá, hogy a politikai korrektség, illetve a politikailag korrekt nyelvezet, amivel igyekeztek elkendőzni a valódi problémákat, nem működik. Mint mondta, Európában többféle értékrendű közösség él együtt, vannak, akik a világról teljesen másként gondolkodnak.

Tájékoztatott arról is, hogy összeül a parlament nemzetbiztonsági, valamint honvédelmi és rendészeti bizottsága, hogy tárgyaljon a vitás kérdésekről. A szerdai egyeztetésen a parlamenti frakciók delegáltjai megállapodtak, hogy a terrorveszély elleni fellépés első feladata tisztázni, milyen kockázatokkal néz szembe ma Európa, és mi érinti Magyarországot.

Rogán beszámolt róla, hogy létrehoznak egy közös, pártok közti egyeztető fórumot, ahol többek közt a kormány is tájékoztatja a pártokat a legújabb lépésekről. Ebben az öt parlamenti párt egy-egy delegáltja vesz részt, akik rendelkeznek C típusú átvilágítással. A frakcióvezető kitért arra is: a kormánypárt véleménye szerint a terror elleni hatékony fellépéséhez lehetséges, hogy bizonyos területeken akár nagyobb jogot kell adni a kormány vagy a rendészeti szervek kezébe.

Rogán kijelentette: Magyarország jelenleg illegális bevándorlás szempontjából tranzitországnak számít, de tájékoztatott arról is, hogy 2013 és 2014 között az Európába irányuló bevándorlás 130 százalékkal növekedett.

Sem a sajtó-, sem a szólásszabadság nem terjedhet ki a vallásgyalázásra – jelentette ki Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az ötpárti egyeztetés után újságírók előtt. A kereszténydemokrata politikus azt mondta: ez az egyik tanulsága a múlt heti tragikus párizsi eseményeknek. Szerinte a bevándorlást is említeni kell az okok között.

Az MSZP megkapta azt, amiért jött – mondta javaslataik fogadtatására utalva Tóbiás József az egyeztetés után. A szocialisták elnök-frakcióvezetője újságíróknak elmondta, azt kezdeményezték, hogy az Országgyűlés rendészeti, valamint nemzetbiztonsági bizottsága kapjon tájékoztatást a titkosszolgálatok vezetőitől a terrorellenes küzdelemről, illetve arról, hogy ehhez a szolgálatoknak milyen további parlamenti segítségre van szüksége. Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke bejelentette: várhatóan kedden ül össze a testület.

A Jobbik elnök-frakcióvezetője azt javasolja, hogy az Országgyűlés honvédelmi, illetve nemzetbiztonsági bizottsága kihelyezett ülést tartson a déli határvidéken a terrorellenes fellépés kapcsán. Vona Gábor újságíróknak a frakcióvezetők egyeztetése után azt is javasolta, hogy a szakbizottságok tisztázzák, van-e a bevándorlás és a terrorizmus között összefüggés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.