Újrakezdik a Zrínyi Kht. ügyét

Első fokon nem indokolták megfelelően az ítéletet.

2015. 01. 21. 5:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatályon kívül helyezte a Debreceni Ítélőtábla azt az ítéletet, amelynek alapján börtönbüntetéssel sújtották volna a Honvédelmi Minisztérium (HM) médiacégének egykori vezetőjét és két társát folytatólagosan elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt. A döntés szerint azért kell megismételni az elsőfokú eljárást, mert a Fővárosi Törvényszék az ítéletében nem tett eleget indoklási kötelezettségének és nem derítette fel kellőképpen a tényállást. Mint arról beszámoltunk, az első fokon eljárt Fővárosi Törvényszék 2014 februárjában Cs. Tamás elsőrendű vádlottat öt év börtönbüntetésre ítélte, eltiltotta a közügyek gyakorlásától és kártérítésre kötelezte. A másod- és harmadrendű vádlottak mint bűnsegédek kaptak letöltendő, illetve felfüggesztett börtönbüntetést.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a HM Zrínyi Kommunikációs Kht. vezetői számos esetben egyedi megbízások alapján, külsős tanácsadói szerződéseket kötöttek. Úgynevezett kiadványszervezési tevékenységre is kötöttek külsős vállalkozásokkal szerződést, lényegében azonban a közhasznú társaság által végzett munkához kapcsolódó tájékoztatási kötelezettséget emelték önálló szerződési formává ezekben a megállapodásokban. Az elsőrendű vádlott 2005-ben három tanulmány elkészítésére is kért ajánlatot három cégtől, miközben a vád szerint Cs. Tamás tudta, hogy a tanulmányok beszerzése felesleges.

A volt ügyvezető 2006 februárjában ajánlattételi felhívásokat bocsátott ki, hogy az arra vállalkozó a Magyar Honvédség és a HM tulajdonában vagy kezelésében lévő ingatlanok utcafrontjain potenciális reklámhordozó felületeket kutasson fel, miközben tudta, hogy erre vonatkozó mérés már 2005 őszén elkezdődött, illetve a kht. maga is rendelkezik a méréshez szükséges kapacitással. A kht. volt vezetője megrendelt olyan, néhány lapos tanulmányokat is, amelyekre a vád szerint egyáltalán nem volt szükség. Az elsőfokú ítélet szerint ezekkel a cselekményekkel a vádlottak összesen több mint százmillió forinttal károsíthatták meg az államot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.