54 bevándorlót tartóztattak fel a Keletiben

Németország felé közlekedő vonattal el akarták hagyni Magyarországot.

MNO
2015. 02. 05. 17:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrség válasza szerint a schengeni határ-ellenőrzési kódex szabályai értelmében a vízumkötelezett harmadik ország állampolgára csak elismert menekültként utazhat vízummentesen a többi tagállamba, menekültkérelmezőként ez a jog nem illeti meg, tehát abban a tagállamban kell maradnia, ahol a kérelmet benyújtotta. A rendőrök megállapították, hogy az igazoltatott emberek közül kik azok, akik menekültkérelmezőként tartózkodnak az ország területén, és őket a hatóság által kijelölt szálláshelyre útnak indították.

Az ilyen okmánnyal nem rendelkezőket a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal épületébe előállították – tették hozzá. Az üggyel összefüggésben a rendőrség tiltott határátlépés kísérlete elkövetésének gyanúja miatt szabálysértési eljárást indít az érintettekkel szemben – áll a közleményben.

Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója keddi, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, az elmúlt években egyre nagyobb migrációs kihívással szembesült Magyarország, hiszen a korábbi évhez képest jelentősen nőtt a déli határszakaszokat elérő migránsok száma, és több mint kétszeresére nőtt a menedékkérők száma. A főigazgató akkor közölte, az elmúlt évben a kérelmezők fele koszovói állampolgár volt, ők egyértelműen a gazdasági motiváció miatt indulnak útnak. Hozzátette: idén év eleje óta csaknem 14 ezer menedékjogot kérőt regisztráltak már, közülük 10 ezren koszovóiak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.