Az abortuszos honlap egy mély kút?

Az Abortourism Utazási Iroda egy médiahack – ezt a tájékoztatást adta a portál üzemeltetője

Vass-Gabay Dorka
2015. 02. 06. 5:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Abortourism.com egy mediahack, azaz egy olyan portál, amely egy utazási iroda honlapjának megjelenésére hasonlít, és fiktív utazási ajánlatok formájában a reproduktív egészségügyi szabályozásokról és szolgáltatásokról tájékoztatja az érdeklődőt. Ezért a lapunk által feltett kérdések egy része nem értelmezhető – reagált lapunk megkeresésére az a fiktív utazási iroda, amelynek honlapján arról tájékozódhat az ember, hogy egyes európai országokban mennyibe kerül egy terhességmegszakítás.

Az ajánlatoknál feltüntetik, hogy egyes városokban a terhesség hányadik hetéig és mekkora összegért végeztethető el az abortusz gyógyszeres kezeléssel vagy műtéti beavatkozással, hogy állami kórházban vagy magánklinikán érhető-e el a szolgáltatás. Tájékoztatnak arról is, hogy hány éjszakával számoljon az utazni vágyó, és mindez szállással, utazással mennyibe kerül. A honlap üzemeltetői állítják, tevékenységükkel nem támogatják az abortuszt, nem kívánják senkinek a döntését semmilyen szinten befolyásolni. Közölték, a test feletti önrendelkezés gyakorlásának elősegítése céljából közvetítenek információkat a fogamzásgátlással és a terhességmegszakítással kapcsolatban.

A portálon található tájékoztató szerint arra igyekeznek felhívni a figyelmet, hogy egyes országokban nehezebb a terhességmegszakításhoz és a fogamzásgátláshoz való hozzáférés. Szerintük ez korlátozza a nőket abban, hogy szabadon rendelkezhessenek a testük felett, és a méltósághoz való jogukat gyakorolják. Úgy vélik, a honlappal a nemi alapú hátrányos megkülönböztetés ellen lépnek fel, és az abortuszhoz való korlátozásmentes hozzáférés össztársadalmi felelősség. Szerintük Magyarországon az egészséges nőkre hatalmi önkénnyel kényszerítenek beavatkozást, mert az abortusz ugyan legális, de nem kezelhető tablettával, és többek között ezért lesznek a nők abortuszturisták, ha megtehetik.

Az Abortourism.com a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület kezdeményezésére jött létre, a Norvég Alap közel 4000 eurós támogatásával. Az egyesület vezetője lapunkkal közölte, noha a Norvég Alap honlapján őket tüntetik fel ötletgazdának, az valójában a szervezet egyik tagjának egyfajta művészeti alkotása. Karas Dávid a honlapról azt mondta: „az egy elképesztően fontos, tág és mély kút a vizuális megjelenítésre.”

A portált egyébként az az Ökotárs is támogatja, amelyet a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal is vizsgált a norvég pénzek elosztásának szabálytalanságaival összefüggésben. Az ügyben jelenleg is büntetőeljárás folyik. A honlap másik támogatóját, a Patent Egyesületet (Patriarchátust Ellenzők Társasága) pedig az az Open Society Foundation nevű nonprofit szervezet is dotálja, amelyet Soros György alapított.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.