Az új e-matricás rendszer (x)

A változásokról minden fontos információt megtudhat a cikkben.

2015. 02. 10. 8:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A januári próbaüzem tapasztalatai alapján véglegesített útdíjrendelet február 1-jétől hatályos. Azok az autósok, akik az új szabályozás miatt szeretnék visszaváltani a feleslegessé vált megyei matricájukat, lehetőségük van ezt elektronikus formában, személyesen vagy postai úton megtenni. Annak az autósnak, aki 2015. január 1. és január 31. között érvényes e-matrica nélkül közlekedett díjköteles szakaszokon, de legkésőbb február 28-ig a jogosulatlan úthasználat helye szerinti éves megyei, vagy éves országos e-matricát vásárol, sem a pótdíjat, sem az 1470 forintos szolgáltatási díjat nem kell megfizetnie.

A megyei matrica hatálya a megye közigazgatási határán túl a megyét követő első csomópontig érvényes. A megyei matricák területi érvényességét csomópontszám és szelvényszám szerint a nemzetiutdij.hu oldalon is megtalálható díjrendelet melléklete tartalmazza. A megyei térképeken a vastag piros vonal jelöli a szomszédos megyében még használható szakaszokat, a nagy kék pont pedig azt a csomópontot, ahol további díjfizetési kötelezettség nélkül elhagyható a fizetős szakasz. A megyei matrica az országos éveshez hasonlóan a vásárlás időpontjától a következő év január 31-ig érvényes.

A 2015. január 1-jétől hatályos rendeletben foglaltakon felül a matricás rendszerben februártól újból díjmentesen közelíthető meg Budapest belvárosa felől a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér az M4 autóút Vecsés és repülőtéri kihajtó közti szakaszán, továbbá ismét díjmentesen használható az M86 autóút, az M9 autóút (61. számú főút) Kaposvárt elkerülő szakasza, valamint az M8-as és M9-es Duna-hidak. Ezenfelül január 1-jétől az M31 autópálya, továbbá az M0 autóút 1. számú főút és M5 autópálya közötti szakasza, az M4 autóút (4. számú főút) és M3 közötti szakasza és a Megyeri híd (11. számú főút és a 2. számú főút közötti szakasz) használható díjmentesen. A fentieken túl az M0 további részei, valamint a körgyűrűn belül a gyorsforgalmi utak ki- és bevezető szakaszai mellett az eddig díjmentesen használható egyes városi elkerülők és autóutak már díjkötelesek.

Mivel a hazai gyorsforgalmi utak a fent felsorolt díjmentes szakaszokat leszámítva díjkötelessé váltak, az autópályát vagy autóutat jelző táblák szinte kivétel nélkül a fizetős szakasz kezdetét is jelölik. A főváros környéki szakaszokon a fizetős szakaszok kezdetére ezenfelül kiegészítő tábla is utal. A tájékoztató táblák az M1, M3, M7 Budapestről kivezető szakaszain az utolsó díjmentesen használható csomópont előtt figyelmeztetnek arra, hogy mekkora távolságot követően következik a fizetős sztrádaszakasz. Az M0-s autóúton irányjelző táblák informálnak a díjköteles útvonal kezdetéről a ráhajtás előtt, így az autósok a díjköteles szakasz előtti utolsó csomóponton keresztül elhagyhatják a körgyűrűt.

Januárban a D1 kategóriából kiválva megjelent a D2 kategória. A legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsik (vezetővel együtt) és vontatmányaik maradnak a D1 kategóriában, díjtételeik egyetlen kategóriában sem változnak 2014-hez képest. A D1 kategóriába nem tartozó valamennyi személygépkocsi – 7 főnél több utas szállítására alkalmas járművek –, valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsik és a lakóautók a D2 díjkategóriába kerülnek. A D2 kategóriában a heti (10 napos) és a havi e-matricák ára a D1 kategória díjainak kétszeresére emelkedik, azonban az éves matrica ára megegyezik a D1 kategória árával. A díjkategóriák a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzések (J és S.1. mezők) alapján állapítható meg, az eligazodásban segít a nemzetiutdij.hu oldalon található táblázat.

A B2 kategória (buszok) változatlan marad, de a díjköteles szakaszokon az utánfutók úthasználatáért a D2 és B2 kategóriában külön kell fizetni. Vagyis ha busz vontat utánfutót, akkor váltani kell B2 és U kategóriás jogosultságot is. U kategóriában a jogosultságot minden esetben a vontatmány rendszámára kell megvásárolni. A motorkerékpárok számára a heti (10 napos) e-matrica 1470 forintért, a havi, éves országos és éves megyei matrica a D1 díjkategóriának megfelelő árakon vásárolható.

Az e-matricát minden esetben előre, a díjköteles szakaszra való felhajtás előtt kell megváltani, az e-matrica akár néhány perccel későbbi megváltása már jogosulatlan úthasználatnak minősül.

A megszokott országos érvényességű időalapú matricák – heti (10 napos), havi és éves időtartamra – megmaradtak, ezek mellé az érvényességi időt figyelembe véve már nem kell megyei matricát vásárolni. Az úthasználónak egy érvényes jogosultsággal kell rendelkeznie, amely lehet az időalapú és az új területi alapú megyei matrica.

A megyei matricák használatára, területi érvényességére vonatkozó szabályok megváltoztatása, illetve egyes gyorsforgalmi utak díjmentesítése miatt visszaváltható minden olyan, 2015. január 1. és január 31. között megvásárolt megyei e-matrica, amelyet csak olyan úthálózaton használtak, amely 2015. február 1-től újból díjmentes, vagy a megyei e-matricák területi hatályának újraértelmezése miatt feleslegessé vált. A megyei e-matricákat február 1-től március 15-ig lehet visszaváltani elektronikus úton, személyesen a NÚSZ Zrt. országszerte tizenhét helyen megtalálható ügyfélszolgálati irodáiban, valamint postai úton. Az értékesítési pontokon (benzinkutakon) nincs lehetőség az e-matricák visszaváltására.

Elektronikus úton a nemzetiutdij.hu honlap Megyei e-matrica visszaváltása menüpont alatt található űrlap kitöltésével néhány perc alatt visszaváltható a feleslegessé vált e-matrica. A személyes vagy a postai ügyintézés esetében is érdemes felkészülni, és letölteni a nemzetiutdij.hu oldalról az igényléshez szükséges formanyomtatványt. Az ügyintézéshez ezenfelül az e-matrica megvásárlását igazoló ellenőrző szelvény vagy a nyugtázó értesítés (pl. sms, elektronikus levél) és a forgalmi engedély szükséges. A jogosultság visszaváltását elektronikus úton és személyesen a gépjármű üzembentartója, a gépjármű jogszerű használója kezdeményezheti, postai úton csak az üzembentartó járhat el.

Az átmeneti rendelkezés értelmében sem a pótdíjat, sem az 1470 forintos szolgáltatási díjat nem kell megfizetniük azoknak az autósoknak, akik január 1. és 31. közötti próbaüzem alatt érvényes e-matrica nélkül használták a díjköteles utakat, ha bármelyik értékesítési csatornán keresztül legkésőbb február 28-áig a jogosulatlan úthasználat helye szerinti éves megyei, vagy éves (országos) jogosultságot vásárolnak. Amennyiben az autós pótdíjfizetési felszólítást kap, postai úton vagy személyesen a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati irodájában intézheti ügyét.

Az e-matricák megválthatók elektronikusan az ematrica.autopalya.hu oldalon, mobilról, a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban, illetve a megszokott értékesítési pontokon.

További információkért látogasson el ide: nemzetiutdij.hu/Dijfizetes.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.