Az ultraliberális Kész üzent a veszprémi városvezetésnek

Szerinte rendkívüli közgyűlést és bizottsági üléseket kellene tartani még az időközi választás előtt.

MNO
2015. 02. 05. 11:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kész Zoltán kijelentette: az államháztartási törvény alapján a helyi önkormányzatok költségvetését a polgármesternek a központi költségvetésről szóló törvény hatályba lépését követő 45. napig kell a képviselő-testületnek benyújtania. Közölte, ez a határidő jövő héten lejár, de az önkormányzat munkaterve alapján a költségvetésről csak a február 26-i közgyűlésen tárgyalnak. Kész Zoltán szerint rendkívüli közgyűlést és bizottsági üléseket kellene tartani még a február 22-i időközi választás előtt.

Azt mondta, „a veszprémieknek okuk van feltételezni, hogy a mulasztásos törvénysértést azért vállalja be a polgármester, hogy ne derüljön ki, hogy a tavaly őszi önkormányzati kampányban valótlant állítottak, amikor adócsökkentést ígértek a választóknak”. Hozzátette, Veszprémben országosan a negyedik legmagasabb az egy főre jutó, ingatlanok után fizetendő adó, és magánszemélyekre is kivetnek kommunális adót, az adókedvezmények esetében viszont a sereghajtók közt van a város.

A jelölt felszólította a polgármestert és a városi önkormányzat közgyűlését: a jogszabályok betartásával működjenek és a törvényi szabályoknak megfelelően fogadják el a költségvetést, a 2015-ös évben csökkentsék a városban élő magánszemélyek és vállalkozások adóterheit, töröljék el a magánszemélyek kommunális adófizetési kötelezettségeit, valamint „kevesebb önreklámozást” és több szociális jellegű kiadást irányozzanak elő a költségvetésben.

Nem határolódtak el a veszprémi időközi országgyűlési választáson induló jelöltjüktől a baloldali kis pártok annak ellenére, hogy a Magyar Nemzet tegnapi lapszámában feltárta, Kész Zoltán szélsőséges, a demokrácia alapelveit megkérdőjelező kijelentéseket tett korábban. Az MSZP-s Szanyi Tibor és a DK-s Kerék-Bárczy Szabolcs azzal próbált érvelni, hogy esetleg nem pontosan idéztünk Kész korábbi nyilatkozataiból.

A Magyar Nemzet korábban megírta, hogy Kész Zoltán, aki a baloldali kis pártok jelöltjeként indul a február 22-i veszprémi időközi választáson, 2013-ban egy várpalotai előadásában arról beszélt: „Az a baj, hogy a magyar embertípus [ ] az államra vár”, a magyar fiatalok pedig „szeretnének marha nagy fizetést kapni, és közben nagyon keveset dolgozni érte”. Kész szerint a kapitalista kizsákmányolás jó, egy korábbi blogbejegyzésében pedig arról értekezett: nem hisz az esélyegyenlőségben és az általános választójogban, az államnak pedig ki kell vonulnia az alap- és középfokú oktatásból, valamint az egészségügyből.

Veszprém megye 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kell időközi választást tartani, mert Navracsics Tibort, a választókerület korábbi fideszes országgyűlési képviselőjét november 1-jével uniós biztossá nevezték ki, így – mivel az uniós biztosi és a parlamenti képviselői mandátum összeférhetetlen – október 30-ai hatállyal lemondott országgyűlési mandátumáról.

 

Az időközi voksolás – melyre a választási bizottság 12 jelöltet vett nyilvántartásba – 25 település választópolgárait érinti: szavazhatnak Bakonynána, Bánd, Csehbánya, Csetény, Dudar, Eplény, Hajmáskér, Hárskút, Herend, Jásd, Királyszentistván, Kislőd, Lókút, Márkó, Nemesvámos, Olaszfalu, Öskü, Sóly, Szápár, Szentgál, Tés, Úrkút, Városlőd, Veszprém és Vilonya választói.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.