Belvíz: kritikus a helyzet Békés megyében

Jelenleg a szántóterület 3,9 százalékát borítja belvíz, összesen 11 ezer hektárt.

MA
2015. 02. 04. 22:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság legfrissebb jelentése szerint az enyhe és csapadékos időjárás miatt jelenleg a szántóterület 3,9 százalékát borítja belvíz, összesen 11 ezer hektárt. A terület ötven százalékán őszi vetésű növényeket termesztenek, a belvíz tartós jelenléte pedig károsítja az őszi vetésű növényeket, közöttük a vízre érzékeny őszi káposztarepcét.

Tíz vízügyi igazgatóság területén mostanra összesen 46 szakaszon rendeltek el belvízvédelmi készültséget – közölte szerdán az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

 

A közlemény szerint 14 szakaszon elsőfokú, 30 szakaszon másodfokú, 2 szakaszon pedig harmadfokú készültség lépett érvénybe. A belvízzel elöntött terület szerda reggelre már elérte a 128 ezer hektárt, ebből 68 ezer hektár vetés és szántó.

Tóth Zoltán gazdálkodó, a békésszentandrási Körös Agrár vállalkozás társtulajdonosa arról tájékoztatott, hogy a mezőgazdasági munkálatokat november óta korlátozza a sok csapadék, a talajok telítettsége miatt a táblákban növekszik a belvíz felülete. A művelésbe vont területnek jelenleg mintegy ötven százalékát borítja kisebb-nagyobb összefüggő vízfelület. Jelezte: ősszel a napraforgóból 80 hektáron maradt a termés a földeken, a terület 20-25 százalékán, a búza vetése pedig 150 hektáron, a tervezett terület 25 százalékán hiúsult meg.

A 2500 hektáron gazdálkodó orosházi Orosfarm ügyvezetője, Dominkó Sándor arról számolt be, hogy az utóbbi hetekben a vállalkozás által a művelt terület 2-3 százalékán foltokban megjelent a belvíz.

Észak-Békésben az őszi vetések 25-35 százalékát borítja belvíz, a felületek nagysága 100 és 1000 négyzetméter között váltakozik – ismertette Kovács Imre, a körösladányi Barátság agrárvállalkozás vezetője.

Tájékoztatása szerint jelenleg a művelésbe vont területnek közel ötven százalékán folytatnak belvízvédekezést, a vizet folyamatosan szivattyúzzák és vezetik el a fő gyűjtőcsatorna-rendszerbe.

Kovács Imre emlékeztetett arra, hogy 2010-ben volt hasonló helyzet a térségben, amikor éves szinten 1037 milliméter csapadék hullott le, a sokéves átlag kétszerese. A társaság most az esős időjárás miatt a tervezettnél 300 hektárral kevesebb őszi búzát vetett el, összesen 1900 hektárt – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.