Keletnémet turisták nyomában volt a Stasi

A magyar titkosszolgálatok készségesen együttműködtek, még az 1957-es jogsegélyegyezményt sem tartották be.

2015. 02. 16. 13:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos ügynököt és besúgót alkalmazott főállásban is a keletnémet állambiztonsági szolgálat, a Stasi a hatvanas évektől Magyarországon. Ezek az állami pénzen tartott személyek hosszadalmas, minden apró részletre kiterjedő jelentéseket írogattak irdatlan mennyiségben, több tízezer oldalon. Érdemi információkkal viszont a legritkább esetben tudtak szolgálni – derült ki a Történeti Levéltár munkatársának referátumából.

Slachta Krisztina példák sorával illusztrálta, hogy a hosszadalmas körülményeskedések csak arra voltak jók, hogy a megfigyelt családok bevásárlásairól, városnéző sétáiról, baráti találkozóiról, ismerkedéseiről lényegtelen, hasznavehetetlen momentumok garmadáját gyűjtsék össze, totálisan feleslegesen.

Utólagosan is aggasztó azonban, hogy a magyar társszervek, pártállami hivatalok nemcsak kiszolgálták mindenben az NDK titkosszolgálatának hazánkban állomásoztatott állandó munkatársait, szabad kezet adva nekik, hanem még az érvényes 1957-es jogsegélyegyezményt sem tartották be. A magyar hatóságoknak ugyanis ha egy NDK állampolgárt feltartóztattak és lekapcsoltak a nyugati határszélen, nem lett volna szabad rögtön átadniuk a keletnémet szerveknek – mégis minden esetben megtették. Az ok: nem akarta a magyar belügyminisztérium beleártani magát a keletnémetek belsőnek titulált ügyeibe.

Eleinte, 1956 után szinte az úgymond ellenforradalmárok elleni fellépésre korlátozódott a Stasi és a magyar titkosszolgálatok munkakapcsolata. Később azonban egyre nagyobb teret nyertek a Magyarországra, főként a Balatonra látogató turistáik leleplezésével kapcsolatos paranoid keletnémet hatósági félelmek, feltételezések. Magyarán a Stasi minden polgárt potenciális disszidensként tartott számon, és különösen a nyugatnémet turistákkal – esetlegesen a rokonokkal – való találkozásaik töltötték el a pártállami funkcionáriusokat beteges gyanakvással.

Akkor kerültek igazán gondba az elvtársak, amikor a hetvenes évektől megsokszorozódott a Trabant-turizmus – jelentős részben hozzánk. Az operatív csoportnak nagyobb sebességre kellett kapcsolnia, és ez mind a főállású ügynökök számának drámai emelkedésében, mind az iratkötegek, jelentések mennyiségének megsokszorozódásában megnyilvánult. Slachta Krisztina szóhasználatával: a megdöbbentő bénaság prolongálódott. Ez nem csak abban mutatkozott meg, hogy oldalakon keresztül másodpercnyi pontossággal térképezték fel a családok mindennapjait, a pancsoló gyermekeket, az étkezdét látogató szülőket.

A spiclik terítése is meglepő képet nyújt. A siófoki hotelportás vagy a gyenesdiási büfés még csak-csak tudhatott volna érdemi információval szolgálni a kelet/nyugatnémetek embercsempészeti konspirációit illetően. Ám hogy egy Balaton-parti SZOT-üdülő takarítónője minő leleplezendő titkok birtokába juthatott suttyomban, az a nehezen megfejthető talány kategóriájába tartozik.

A történész mindamellett figyelmeztet: a legártalmatlanabbnak tűnő adatok is önálló életre kelhettek, s akár tíz év múltán ügy lehetett belőlük – ami ilyenformán mégis veszélyesnek bizonyulhatott.

Azt se feledjük továbbá, hogy módszereikben profik voltak a spionok. Egyikőjük – aki Nyugat-Németországban korábban már lebukott, és évekig ült – egy kempingben kétütemű motorokra vonatkozó tanácskérés ürügyén összeismerkedett a családapával, aki készségesen segített. Szó szót és gesztus gesztust követett, pár órán belül már nagy barátokká váltak. Napokon belül együtt látogattak el az úgynevezett pulóverpiacra. Az ügynök még a tartótisztjével való találkozás helyszínére is magával cipelte a mit sem sejtő NDK-s famíliát.

A legendákkal ellentétben a német levéltári törvény sokkal szigorúbb, mint a magyar szabályozás. A valódi neveket még a kutatók sem ismerhetik meg az irattárban. Egyetlen név felfedését mégis engedélyezték kivételesen a német kollégák a Történeti Levéltár kutatójának. A különösen drámai történet családi szereplőit szó szerint szétválasztotta a berlini fal építése 1961-ben. Az orvos feleség és gyermekük az NDK-ban maradt, az apa viszont a szabad nyugati oldalon. Egyedüli lehetőségként a találkozásra a magyarországi nyaralások maradtak. A dokumentumokból fehéren feketén kiderül, hogy a nő munka- és lakóhelye is tele volt a Stasi által fizetett ügynökökkel. Még a fiú egyetemi évfolyamában is többen figyelték minden lépésüket, szavukat. Levelezésükből, a gyógyszerekből az is világossá vált, hogy az anya halálos betegséggel küzdött, és 1976-ban meg is halt.

Egy adalék a magyar diktatúra „puhaságához”, hőfokához: a levélbontó készülékeket nálunk gyártották – még 1989 novemberében is exportáltunk egy szállítmányt.

S hogy meddig működött a Stasi hazánkban? Szintén sokat elárul a kommunista rezsim szívósságáról és utolsó pillanatig való kitartásáról, hogy még 1989 decemberében, tehát a berlini fal lebontása után is kapott a Stasi magyarországi operatív csoportvezetője egy akkoriban még tekintélyesebbnek számító másfél millió forintos összeget a felmerülő költségekre az 1990-es évre. Igaz, mint nyomon követhető az iratokból, ezt már vissza kellett később fizetnie.

És hogy a ’89-ben nálunk összegyűlt NDK-sok körében és körülöttük mit művelt a Stasi meg a magyar állambiztonság, az már másik történet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.