Ki tekinthető jó állampolgárnak?

A baloldali szavazók többségének kevésbé fontos a törvénytisztelet. A diplomásoknak a politikai aktivitás a meghatározó érték.

2015. 02. 18. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eltérően ítélte meg az állampolgári erények fontosságát a három nagy politikai csoport a parlamenti választásokat követően. A Tárki elemzése szerint a Fidesz-szavazók az úgynevezett posztmodern elveket (ők a politikai aktivitás és a törvénytisztelet mellett az emberiesség, a globális kötelezettség értékét is vallják), a baloldalra voksolók a politikai aktivitás, a Jobbik szavazói a törvénytisztelet elvét tartják inkább fontosnak.

Az elemzés alapján három véleményegyüttes alapján négy állampolgári csoport különíthető el. A kutatás első csoportjába (28 százalék) olyan emberek kerültek, akik szerint ahhoz, hogy valaki jó állampolgár legyen, az a legfontosabb, hogy politikailag aktív legyen, például hogy szavazzon, illetve figyelemmel kísérje a kormány tevékenységét. A második – egyben a legnagyobb – csoportra (38 százalék) egyedül egy politikai érték, a törvénytisztelet a jellemző. Míg a harmadik csoportot (17 százalék) olyanok alkotják, akik a posztmodern politikai értékek hívei. Végül a negyedik csoportba tartozók (17 százalék) bizonytalanok abban, hogy mi kell ahhoz, hogy valakit jó állampolgárnak lehessen tekinteni.

A törvénytiszteletet az alacsony iskolai végzettségűek tartják a legmagasabb arányban fontosnak, majdnem kétszer annyian (21 százalék) nyilatkoztak így, mint a diplomások körében (13 százalék). A többi csoporthoz képest a diplomások esetében a legmagasabb a politikai aktivitást fontosnak vallók (44 százalék) és legalacsonyabb a bizonytalanok aránya (14 százalék).

A felmérésből kiderül az is, hogy a Fidesz–KDNP és a Jobbik szavazói között vannak a legnagyobb arányban a posztmodern értékek mellett elkötelezettek (46 százalék), míg a baloldal szavazói legnagyobb arányban a politikai aktivitás értéket tartják fontosnak (39 százalék). Meglepő adat, hogy a törvénytisztelet a legkevésbé fontosnak tartott erény (9 százalék) a baloldali szavazók között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.