Kiképzőbázisokat védhetnének a magyar katonák Kurdisztánban

Szijjártó Péter az Iszlám Állam elleni fellépés magyar vonatkozásairól beszélt a parlamentben.

MNO
2015. 02. 23. 12:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter szerint reális lehetőség arra adódna, hogy Magyarország a kurdisztáni katonai stabilitáshoz járuljon hozzá. Kurdisztánban a szövetségesek képzőbázisokat tartanak fenn, ezek folyamatos védelméről gondoskodni kell – közölte.

Szijjártó Péter azt mondta: az esetleges magyar szerepvállalásról – a parlamenti pártokkal folytatott konzultáció után – olyan döntést kell hozni, amely összhangban van az ország költségvetési teherbíró képességével, kockázatvállalási potenciáljával és védelmi képességeivel.

A tárcavezető hangsúlyozta: az IÁ globális biztonságra vonatkozó fenyegetése világos. A terrorszervezet a teljes közel-keleti térség stabilitását fenyegeti, és a keresztény közösségek puszta létét is veszélybe sodorta az adott térségben – mondta.

Az IÁ keresztények elleni szisztematikus fellépésének egyértelmű jele volt – folytatta Szijjártó Péter – 21 egyiptomi kopt keresztény lefejezése. Megjegyezte, a kivégzettek családjának a magyar kormány 500-500 eurónyi támogatást biztosít, hogy megkezdhessenek egy fenntartható, önálló életet.

A miniszter szerint az elmúlt időszak eseményei – például a párizsi és a koppenhágai merényletek – világossá tették, hogy „soha nem volt ilyen közvetlen és közeli a minket érő terrorveszély”.

Németh Zsolt (Fidesz) közölte, elengedhetetlen, hogy az IÁ elleni katonai erőfeszítésekből Magyarország kivegye a részét. Hozzátette: várják a kormányzat előterjesztését.

A terrorfenyegetettségről szólva azt mondta, ez nem a jogelméleti viták időszaka, hanem a szolidaritásé az áldozatokkal. Szólt arról is, hogy Angela Merkel német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatása az elszigeteltségről szóló vádak kézzelfogható tagadása volt.

Vejkey Imre (KDNP) közölte, a KDNP támogatja a külügyminiszter által elmondottakat, és felkéri a minisztériumot arra, hogy minden erejét vesse latba annak érdekében, hogy a gyűlölet és a kirekesztés ne fenyegesse ártatlanok millióinak életét.

A jobbikos Gyöngyösi Márton hangsúlyozta, pártja támogatja a kormányt azokban a törekvéseiben, amelyek a világban a béke megteremtését szolgálják. Megjegyezte, nem csak keresztényeket érnek támadások, az Iszlám Állam terrorcselekményei muzulmánokat is érintenek.

Az ellenzéki politikus közölte, az IÁ tevékenysége nem most ütötte fel a fejét, ez egy világjelenség következménye, és jó lenne felhagyni azzal a külpolitikával, amit Magyarország az elmúlt két évtizedben követett, miszerint a Nyugat diktátumait követi szolgalelkűen. Kifejtette: amikor az IÁ megjelent, a magyar kormány még mindig az Aszad elleni erőket pénzelő közel-keleti terrorállamoknak, illetve a Nyugatnak az oldalára állt.

Mesterházy Attila (MSZP) a külügyminiszter lemondását követelte, mert véleménye szerint káosz és elszigeteltség jellemzi a magyar külpolitikát. Úgy folytatta, a külpolitika zsákutcába vezette az országot, a keleti nyitás látványosan megbukott, külpolitikai fordulatra van szükség. Hozzátette: miközben a kormány szerint jó gazdasági kapcsolatok kellenek Oroszországgal, a magyar export 15 százalékkal csökkent.

Több Oroszország nem jelenthet kevesebb Európát és NATO-t – fogalmazott. Mint mondta, a magyar emberek 25 éve úgy döntöttek, a nyugati világhoz kívánnak tartozni, és ez a meggyőződésünk nem változott. Szerinte Szijjártó Péter kiirtotta a szakmaiságot a minisztériumban és szerencselovagokat hozott helyzetbe.

Schiffer András (LMP) osztva Mesterházy Attilának az ország elszigeteltségéről szóló kritikáját azt monda, az IÁ elleni fellépést azzal kellene kezdeni, honnan kap ez a terrorszervezet pénzügyi, emberi, technikai utánpótlást.
Ebben a kérdésben Magyarországnak szorosan együtt kell működnie a többi uniós tagállammal – hangoztatta.

Elmondta, az LMP letette a büntető törvénykönyv módosítására vonatkozó javaslatát, hogy az IÁ felé tartó embereket fel lehessen tartóztatni. Legyen ötpárti egyeztetés egy terrorizmus elleni stratégia kialakítása érdekében, és a kormány hagyja abba a hecckampányt a bevándorlás ügyében – mondta Schiffer András.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.