Komoly gondokat okozott a havazás

Magyarország északkeleti és délnyugati részén is havazásra, hófúvásra és erős széllökésekre lehet számítani.

MA
2015. 02. 06. 16:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Somogy megyében a péntek hajnalban kezdődött havazás miatt a kamionok és személyautók mentése mellett a tűzoltóknak egész nap folyamatosan munkát adtak az elakadt autóbuszok – közölte a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője péntek este.

Bázelné Mihályka Szabina tájékoztatása szerint a megyeszékhelyen és Zselickislakon a kaposvári tűzoltók vontatták ki a hóban rekedt járműveket, Bőszénfán a kaposvári hivatásos és önkéntes tűzoltók két egymásnak csúszott autóbusz vezetőjének segítettek, Csömenden a marcali egység egy megsüllyedt távolsági autóbuszt szabadított ki a hó fogságából, a Sávolyon áthaladó úton egy keresztbe fordult és a hátsó kerekeivel az árokba csúszott autóbuszt mentettek a szőkedencsi önkéntesek és a marcali hivatásos tűzoltók.

Pénteken elsőként nem sokkal hét óra után egy Barcs és Drávaszentes között az árokba csúszott és felborult autóbusz műszaki mentéséhez riasztották a barcsi hivatásos tűzoltókat. A járaton mintegy hatvanan utaztak, közülük ketten súlyosan, nyolcan könnyebben megsérültek.

A havazás miatt 20-30 percet késnek a vonatok péntek este a Dombóvár–Kaposvár–Gyékényes, a Kaposvár–Fonyód és a Kaposvár–Siófok vasútvonalakon – közölte a Mávinform.

A közlemény szerint a Dél-Dunántúlon máshol nem okoz fennakadást az időjárás. Ahol kell, a váltókat folyamatosan tisztítják a MÁV készenléti szolgálatban lévő munkatársai, és a váltófűtő berendezéseket is üzemeltetik. A vasúttársaság felhívja az utasok figyelmét, hogy az időjárás miatt a peronok, valamint a vasúti járművek lépcsői síkosak lehetnek.

Elakadt egy autóbusz a Baranyai megyei Pécsudvardon, a vasúti átjáró közelében. A járművön hat utas és a vezető tartózkodik. A pécsi hivatásos tűzoltók gyalogosan tudták megközelíteni, megállapították, hogy el kell kotorni előle a havat, máshogyan nem lehet kiszabadítani. A hókotró hamarosan a helyszínre ér – írta este PécsMa.

Lezártak két mellékutat hófúvás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi részén – tájékoztatott a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője péntek este. Pécsi Norbert Sándor közleményében azt írta: a viharos erejű, óránkénti több mint 60 kilométeres erősségű széllökések miatt két mellékutat lezártak. Forró és Fancsal között mintegy három, Vilmány és Fony között több mint 4,6 kilométeren van útzár.

Mint írta, hiába takarítják le a közútkezelő munkagépei a havat a burkolatról, az erős szél gyakorlatilag azonnal visszahordja az úttestre. Ennek ellenére folyamatosan, az éjszakai órákban is dolgoznak ezeknek az utaknak a megtisztításán és a többi érintett szakaszon is – olvasható a közleményben.

A települések más irányból megközelíthetők, de arra kérik az autósokat, hogy a megye hófúvással érintett területein inkább ne induljanak útnak. Akik mégis az utazás mellett döntenek, tájékozódjanak az aktuális út- és látási viszonyokról a www.utinform.hu weboldalon.

Somogyaszalótól háromszáz méterre egy terepjáró borult az árokba, míg Juta külterületén több nyerges vontató akadt el az emelkedőn. Marcalinál, Csurgón, Kaposváron, a töröcskei emelkedőn, valamint Bárdudvarnok és Ságvár külterületén is kamionok és teherautók sofőrjei kérték a tűzoltók segítségét.

Barcson egy tetejére borult személyautó mentéséhez riasztották a dél-somogyi város hivatásos tűzoltóit. Ebben a járműben hárman utaztak, senki sem sérült meg – tette hozzá.

A katasztrófavédelem szóvivője felhívta a figyelmet arra, hogy Somogy megyében mindenütt havazás nehezíti a közlekedést, ezért arra kérik az autósokat, hogy aki útnak indul, az csak téli gumival felszerelt járművel tegye.

A 68-as főúton egy elakadt kamionhoz kérték a böhönyei önkormányzati tűzoltók segítségét. Vonulás közben egy árokba csúszott járművet is kimentettek, majd az elakadt kamiont is elvontatták a tűzoltók, később pedig egy újabb árokba csúszott személyautót szabadítottak ki.

Marcali és Szőcsénypuszta között is egy elakadt kamionhoz riasztották a tűzoltókat. A járművet a marcali tűzoltók felvontatták a dombra, ahonnan folytatta útját. Kaposváron a Pécsi utca és a Móricz Zsigmond utca kereszteződésében egy autóbuszt mentettek a KÖTÉL egyesület tagjai. Lábod külterületén a mikei elágazónál egy árokba csúszott személyautót a nagyatádi tűzoltók szabadítottak ki a hó fogságából.

Péntek délutántól mindkét irányban feloldották a korlátozásokat a magyar–szlovén határátkelőkön, így 16 óra körül újraindulhatott a teherforgalom – közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Cseresznyés Dániel elmondta: a szlovén hatóságok is feloldották a kamiontilalmat, illetve a Zala Megyei Védelmi Bizottság is eltörölte a délelőtt elrendelt forgalomkorlátozást. Ennek köszönhetően mindkét ország irányába elindulhatott a kamionforgalom Tornyiszentmiklósnál az M7-es autóúton, valamint Rédicsnél a 86-os főúton.

Baranya megyében – az időjárási előrejelzéseknek megfelelően – intenzív hóesés kezdődött, amely nehezíti a közúti közlekedést. A megye valamennyi járásában narancssárga meteorológiai riasztás van érvényben – írja a Pécsma.hu.

A Biokom szerint minden munkatársuk dolgozik a hóeltakarításon, 18 munkagépük kint van a helyszínen. A Magyar Közút szóvivője, Pécsi Norbert azt mondta: a probléma arra vezethető vissza, hogy nem működtek a lámpák a 6-os úton, ami miatt megbénult a város – írják.

Rengeteg kisebb-nagyobb baleset történt Pécsen a főutakon, így sok a forgalmi akadály. A hatóságok kérésére szüneteltetik a buszközlekedést, hogy a súlyosabb bajt megelőzzék. A rendkívüli időjárási helyzetre való tekintettel csak a főbb vonalakon (1-es, 2-es, 2A-as, 3-as, 6-os, 4-es, 25-ös, 26-os, 60-as) közlekednek az autóbuszok – olvasható a Tüke Busz honlapján.

A Kertvárosban már helyreállt az autóbusz-közlekedés, kivéve a Fagyöngy utca és a Malomvölgyi út szakaszát – írja a pecsma.hu.

Pécsen az alagútnál több autó egymásba csúszott, a 33-as busz elakadt, a forgalom teljesen leállt. A helyszínre a pécsi hivatásos tűzoltókat riasztották. Az egységek először lezárták a helyszínt, hogy újabb autók ne jussanak bajba, majd megkezdték a járművek kiszabadítását. Több személyautót már kiszabadítottak, de még mindig több elakadt jármű van a helyszínen – olvasható a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján.

A Pécsi Kutató-, Mentő és Tűzoltó Egyesület tagjainak Pécsen, a Megyei úti felüljárónál személymentést is végre kellett hajtaniuk dugólétrával, valamint alpintechnikával. A Baranya Megyei katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint az illetőnek komolyabb baja nem esett, de a biztonság kedvéért mentők szállították kórházba.

Megteltek a zalai kamionparkolók a havazás miatt elrendelt forgalomkorlátozások miatt, a rendőrök ezért az M7-es autópályán már Somogyban pihenőhelyekre terelik a teherjárműveket – tájékoztatott korábban a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Zala megyében mintegy ezer kamionparkoló van a főbb útvonalak térségében, ezek pénteken kora délutánra mind megteltek. Több kamion az utak mentén parkolt. A rendőrség ezért a teherforgalmat már az M7-es autópálya somogyi szakaszán a pihenőhelyek felé terelte.

Délelőtt Szlovénia és Horvátország is lezárta határátkelőit a havazás miatt.

Az M7-es autópálya somogyi szakaszán Szlovéniába és Horvátországba tartó kamionokat kora délutántól a balatonlellei pihenőhelyre terelték.

Több tehergépjármű is elakadt az intenzív havazás miatt, ezért forgalomkorlátozást rendeltek el Somogyban a 67-es főúton a simonfai tető előtti szakaszon – közölte a megyei rendőr-főkapitányság pénteken a rendőrség honlapján. A rendőrség az útburkolat megtisztításáig a tehergépjárműveket nem engedi felhajtani az érintett emelkedőre, a forgalmat Simonfa belterületén Kaposvár irányába visszafordítják. A korlátozás a személygépjármű-forgalmat nem érinti.

Tolnában az M6/M60-as autópályára terelik a teherforgalmat az 56-os és 6-os útról a télies útviszonyok miatt.

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a 7,5 tonnát meghaladó össztömegű tehergépkocsikat Bátaszék előtt, az 55-ös és az 56-os út kereszteződésénél, valamint Szekszárd mellett, a 6-os és a 65-os út kereszteződésénél terelik az autópályára.

A rendőrség arra is felhívta a figyelmet, hogy a nagyobb járművek a 65-ös úton a havazás miatt nem tudnak felhajtani a Kéty és Zomba közötti emelkedőn, az útszakaszt Tevel és Kisdorog felé lehet elkerülni.

A szlovéniai és horvátországi havazás miatt lezárták a határt a kamionforgalom előtt, és most már az M7-es autópálya Fejér megyei szakaszán is kiterelik a rendőrök az ebbe az irányba tartó járműveket – közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.

A közlemény szerint Fejér megyében eddig az M7-es autópálya Siófok irányába vezető oldalán a 83-as kilométerszelvényben lévő pihenőbe állították félre a rendőrök a kamionokat, de ez megtelt. A következő órákban a 70-es kilométerszelvényben (Szabadbattyánnál) és az 59-es kilométerszelvényben (Székesfehérvárnál) terelik le a járműszelvényeket a parkolókba.

A védelmi bizottságok döntése alapján lezárták Zalában a kamionok elől a 61-es főút, a 86-os főút, továbbá az M7-es autópálya és az M70-es autóút egy részét is – közölte pénteken a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (ZMKVI).

A nagykanizsai járási védelmi bizottság döntése alapján a 61-es főúton, a nagykanizsai Teleki utcai körforgalom és Iharosberény között megtiltották a 3,5 tonna feletti gépjárművek forgalmát, miután számos kamion akadt el ezen az útszakaszon.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délelőtti veszélyjelzése szerint Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna és Pest megyében, valamint a fővárosban várható még gyenge ónos eső.

Emellett az ország nagy részén viharos szélre, havazásra, hófúvásra figyelmeztetnek. A péntek éjfélig szóló veszélyjelzés szerint a havazás miatt Baranyára, a hófúvás miatt Baranya, Somogy és Zala megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

Mint írták: a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön a délelőtti órákban helyenként még várható ónos, illetve fagyott eső vagy eső, amit fokozatosan mindenütt havas eső, majd havazás vált fel. Az erős, sőt időnként viharossá fokozódó szél a hó állapotától függően elsősorban a délnyugati megyékben okoz hófúvást, de hóátfúvásra a vastag hóval fedett Bakonyban és helyenként az északkeleti megyékben is számítani lehet. Estétől a szél fokozatosan veszít erejéből, emiatt a hófúvás is egyre több helyen megszűnik legkésőbb a nyugati megyékben.

Szombat reggelig 5-10 centimétert meghaladó mennyiségű hó Vas, Zala, Somogy, Baranya, Tolna és Bács-Kiskun megyében várható, de Baranya megyében, illetve Somogy és Zala megye déli határán 10-15 centiméternél is több friss hó hullhat. A Nyugat-Dunántúlt leszámítva több helyen vizes, tapadó hóra kell felkészülni – emelte ki a meteorológiai szolgálat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.