Lelkigyakorlat online – újabb XXI. századi húzás

Gazdái a jezsuiták, okostelefonra letölthető a dolog. Kifejezetten olyanoknak készült, akiknek semmire nincs idejük.

BuL
2015. 02. 23. 21:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2006 óta magyar fordításban is elérhető, ír jezsuiták által létrehozott „Megszentelt tér” honlap az idei nagyböjtben a szenvedéstörténetben jelen lévő asszonyok személyén keresztül vezet bennünket a Krisztussal való elmélyültebb találkozáshoz. A honlap a Jézus Társasága írországi tartományának munkája révén jött létre azzal a céllal, hogy az ignáci lelkiségre alapozva lehetővé tegye a napi imádságra szánt idő megteremtését a mai világ rohanó hétköznapjaiban. Az oldal 1999-ben indult el, magyar fordítása 2006 óta létezik a magyarországi jezsuitáknak köszönhetően.

A kezdeményezés az ember legalapvetőbb hitéleti tevékenységéhez, a mindennapi imádsághoz ad segítséget: az elmélkedések, a rövid bevezető gondolatok, szentírási részletek és az elcsendesülésre vezető gyakorlati lépések leírásával az interneten keresztül teszi lehetővé a lélekre való figyelem megteremtését.

A Megszentelt tér oldalai hatlépcsős imaidőn kalauzolnak végig, amely magában foglalja a test és lélek ráhangolását, és a napi olvasmányból választott szentírási szöveghez kapcsolódó elmélkedésben teljesedik ki – olvasható a weboldalon. A hat lépcső a következő: Isten jelenléte, szabadság, szerető figyelmesség, az Ige, párbeszéd és befejezés. A szövegeket egyes szám első személyben írták, mivel imádságnak szánták, és nem olvasmánynak. Minden lépcső egy-egy gyakorlat vagy meditáció, amely arra szolgál, hogy segítségével kapcsolatba lehessen lépni Istennel az életünkben.

Az idei nagyböjtben a húsvéti események adnak támpontot az online lelkigyakorlathoz, amely a Jézus közelében élő vagy a szenvedéstörténetben megjelenő asszonyok tapasztalataira koncentrál. János evangéliuma említést tesz az asszonyokról, akik a kereszt lábánál voltak jelen Jézus szenvedésekor. Néhányuknak a nevét is tudjuk: ott volt Mária Magdolna, illetve Jakab és József anyja, Mária, valamint Szalomé, és természetesen Mária, Jézus anyja. Ezeknek a nőknek az életét átalakította Jézus melletti jelenlétük, ami például szolgálhat a lelkigyakorlatba bekapcsolódóknak is.

Az elmélkedések minden szerdán frissülnek hozzájuk kapcsolódó zenei anyaggal, amely a „Pray-as-you-go” – iOs-re és Androidra letölthető – mobiltelefonos applikációhoz illeszkedve készült.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.