Leporolt éhségmenet Nyakó Istvánnal

Újabb éhségmenetbe kezdett az MSZP-s kötődésű Közmunkás- szakszervezet.

Bákonyi Ádám
2015. 02. 10. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerinte tömeges méreteket öltő elszegényedés azonnali megállítását sürgeti a szocialista politikusok vezette Közmunkás- szakszervezet, amely leporolva a 2012–2013-as forgatókönyvet tegnap újabb éhségmenetbe kezdett. A most méltóság menetének is nevezett egyhetes akció részeként az ország tizenhárom megyéjében indultak el a demonstrálók gyalogosan, hogy a kormányhivatalokhoz érve átadják követeléseiket. Ezek között szerepel az alapvető élelmiszerek áfájának 20 százalékos csökkentése, a nettó minimálbér 88 ezer forintra, vagyis a létminimumra emelése, valamint a „közmunkások jogfosztásának felszámolása”. Az akció célja emellett, hogy a jövő héttől újra ülésező Országgyűlés figyelmét felhívják a szegénységre.

Az akcióban újra részt vesz a szocialista Nyakó István. A szakszervezet társelnöke korábban úgy éhségmenetelt, hogy kiderült: feleségével együtt a 2002–2006-os parlamenti ciklusban 36 milliós költségtérítést vett fel. A 2013-as éhségmenetelés közben Nyakóék egyébként szaunázással pihenték ki az egész napos gyalogolást Gyöngyösön. A politikus ekkor azt állította, hogy a költségeket a felajánlásokból és az alapítványi pénzekből fizették.

Újra menetel Kordás László is, aki 2012-ben ismerte el lapunknak, hogy egy közel kétmillió forintos Harley–Davidsonon jár. A Közmunkás-szakszervezet főtitkára a Gyurcsány-kormány alatt a munkaügyi minisztérium politikai államtitkára, illetve az Állami Foglalkoztatási Hivatal főigazgató-helyettese is volt. Most nem, de a korábbi éhségmenetek résztvevője volt az MSZP akkori elnökhelyettese, Simon Gábor is. Róla később derült ki, hogy 240 millió forintot parkoltatott bécsi bankszámláján. Simon házi őrizetét nemrég szüntették meg, a volt szocialista politikus ellen egyebek között adócsalás, okirat-hamisítás és költségvetési csalás miatt nyomoznak.

Eközben a dolgozói szegénységről, a nyomorról, a gyermekéhezésről tartott konferenciát az MSZP és a Közmunkás-szakszervezet. Itt Tóbiás József arról beszélt, hogy a jelenlegi hatalom igyekszik eltakarni a valóságot, azt, hogy Magyarországon szegénység van, sok gyermek éhezik, és „ma már dolgozói szegénységről is beszélhetünk”. Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint ma négymillió ember él a létminimum alatt, és ezen négymillió ember nélkül nincs sikerre ítélt Magyarország, nem lehet beszélni Magyarország egészének sikeréről.

– A baloldal megint becsapja és kihasználja a szegényeket, ahogy tette azt akkor is, amikor „éhségmenetben” gyalogoltatta őket a titkos százmilliókat őrző Simon Gáborral az élen – reagált a Fidesz. A párt közleménye szerint a Gyurcsány-koalíció munkát és méltóságot nem, csak segélyt és alamizsnát tudott adni a tartósan álláskeresőknek. „Ma segély helyett munkára és fizetésre számíthatnak a tartósan álláskeresők is, a családok megélhetését emellett rezsicsökkentéssel, családi adókedvezménynyel, béremelésekkel, a legrászorultabbakat pedig ingyenes tűzifával, ingyenes gyermekétkeztetéssel és ingyenes tankönyvekkel segítjük” – írta a Fidesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.