Ma hat időközit is tartanak

Három olyan községben is polgármestert választanak, ahol októberben senki nem indult a posztért.

MA
2015. 02. 01. 9:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vas megyei Daraboshegyen két független jelölt, Németh Gábor és Guethné Horváth Anita közül választanak polgármestert vasárnap, októberben a választás jelölt hiányában elmaradt. A száz lelket számláló községben 86-an járulhatnak a szavazóurnához – mondta Baranyi Mária aljegyző.

A szintén Vas megyei Mesterházán egy képviselőjelöltet kell megválasztani, mivel eredménytelenül zárult az októberi választás. Akkor az egyéni listán négy jelölt indult a négy mandátumért, azonban egyiküket polgármesternek választották, és mivel így egy képviselői hely betöltetlen maradt, most választják meg a negyedik képviselőt. Mesterházán most két független jelölt, Kelemen Tünde és Gróf Tibor indul az egy betöltetlen képviselői helyért – közölte Vincze György jegyző.

A Zala megyei Lispeszentadorjánban élők polgármestert választhatnak vasárnap: októberben három jelölt indult, de ugyanannyi szavazatot kapott az első helyen végző Cseresnyésné Cser Andrea és Árkus Béla, így a voksolás szavazategyenlőség miatt eredménytelen lett. Az időközi polgármester-választáson már csak az a két jelölt indul, aki októberben a legtöbb szavazatot kapta. Ratkovics Ágnes jegyző elmondta: a választói névjegyzékben jelenleg 265-en szerepelnek.

Ugyancsak szavazategyenlőség miatt választanak polgármestert a Somogy megyei Mike lakói. Októberben a három függetlenként induló jelölt közül kettő – Tóth Árpád polgármester és egyik kihívója, Pécsiné Domján Anikó Csilla – azonos számú, 107 szavazatot kapott. A harmadik jelölt, Zavagyil Ildikó akkor 77 voksot szerzett. Barka Tamás jegyző elmondta: a település 504 választásra jogosult polgára ezúttal nem három, hanem négy jelöltre adhatja le voksát. Az októberi választáson részt vevő, és most ismét induló jelöltek mellett – ugyancsak függetlenként – Kalányos Imre is szeretné elnyerni a polgármesteri tisztséget.

A Veszprém megyei Nemesvitán vasárnap szintén polgármestert választanak, mivel az októberi önkormányzati választáson a polgármester-választás jelölt hiányában elmaradt. Nagyné Simon Margit, a település jegyzője elmondta: a település független polgármestere 1990 óta Eke Ferenc, aki az őszi önkormányzati választáson egyedüli jelöltként indult, ám a voksolás előtt nyugdíjba vonulása okán visszalépett, de tisztségét az új polgármester megválasztásáig betölti. A polgármesteri tisztségért most három független jelölt (Szarvas Péter, Kötélné Gombás Rózsa és Csali János) indul. A választói névjegyzékben 330 név szerepel.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Répáshuta választói októberben nem tudtak polgármestert választani, mivel a voksolás jelölt hiányában elmaradt, így vasárnap ezen a  településen is időközi polgármester-választást tartanak. A posztra Hegyközi Béla jegyző tájékoztatása szerint öt független jelölt aspirál. A választási névjegyzékben szereplő 410 répáshutai Varga József, Erdős Tamás, Szarka Géza, Táboros Sándor és Hegedűs Sándor közül választhatja meg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település polgármesterét.

Szavazni reggel hattól este hét óráig lehet. A polgármester- és képviselő-választáson az a jelölt nyer, aki – a megjelent szavazók számától függetlenül – a legtöbb voksot kapja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.