Mégsem lesz új választás Pilisen

„Nincs jogalapja a február 22-ére tervezett megismételt szavazásnak.”

RZ
2015. 02. 03. 13:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kenéz Tibor elmondta: a tvb arra jutott, hogy nincs jogalapja a február 22-ére tervezett megismételt szavazásnak. A területi választási bizottság az után hozta meg döntését, hogy megvizsgálta az MSZP győztes jelöltje által a helyi választási bizottság határozata ellen benyújtott fellebbezést, illetve egy magánszemély és egy jelölőszervezet által a voksolás tisztaságát kifogásoló korábban a helyi választási bizottsághoz (hvb) becsatolt bizonyítékokat.

Pilisen azért tartottak időközi voksolást január 25-én, mert az őszi önkormányzati választáson a település 8-as körzetében az MSZP és a Fidesz–KDNP jelöltje ugyanannyi szavazattal végzett az élen, így nem lehetett győztest hirdetni. Az időközi választáson öten indultak: az ősszel „döntetlenre” végzett Marsovszki Istvánon (MSZP) és a Fidesz–KDNP jelöltjén, Török Mária Annán kívül ketten függetlenként, egy jelölt pedig a Pilisi Vállalkozások Egyesületének színeiben állt rajthoz.

Tóth László, a helyi önkormányzat jegyzője a szavazatok összeszámlálása után elmondta, a 36,3 százalékos részvétellel lebonyolított választáson az MSZP jelöltje 175 szavazatot kapott, s ezzel győzött (Török Mária Annára 99-en voksoltak).

A helyi választási bizottsághoz – a voksolás tisztaságának megsértésére hivatkozva – a Pilisi Vállalkozások Egyesülete és egy magánszemély kifogást nyújtott be, amelynek a testület január 29-én helyt adott, egyúttal a szavazás február 22-ei megismétlését rendelte el – tudatta a jegyző.

A hvb határozatából kiderül: az óvást benyújtók arra hivatkoztak, hogy a helyi MSZP-szervezet jelöltje és tagjai „megvették” a választók egy részének voksait – egy zsák krumplit vagy 2 ezer forintot kínálva –, és folyamatosan szállították az embereket az urnákhoz. Kifogásukban szerepel az is, hogy Marsovszki István felajánlotta a roma nemzetiségi önkormányzatnak első havi tiszteletdíját – taglalja egyebek mellett a testületi határozat. A dokumentum szerint a beadványozók írásos nyilatkozatokat, valamint fénykép- és hangfelvételeket is csatoltak, és kérték a választási eljárás megsemmisítését.

A hvb az összes bizonyíték alapján úgy ítélte meg, az MSZP jelöltje befolyásolta a választópolgárokat a szavazatokért előnyt kínálva, ezért helyt adott a kifogásnak, megsemmisítette a voksolás eredményét, és megismételt szavazást rendelt el.

Az MSZP Pest megyei szervezete nevében Pinczehelyi Tamás ügyvezető elnök a hvb határozatára reagálva leszögezte: sem a párt, sem annak jelöltje, Marsovszki István semmilyen törvénytelenséget nem követett el, s fellebbezni fognak. Megfogalmazása szerint a szavazáson alulmaradt Pilisi Vállalkozások Egyesületének jelöltje – aki a Jobbik tagja – és a jelölő szervezet vezetője támadta meg az eredményt. „A Magyar Szocialista Párt növekvő népszerűségének és a helyi jelöltünk elfogadottságának, támogatottságának köszönhető a győzelmünk, amelynek elismeréséért tovább küzdünk” – írta az ügyvezető elnök.

A Jobbik Pest megyei választmánya közleményt adott ki, amelyben felháborítónak nevezték, hogy a Pilisen lebonyolított időközi választáson ismét választási csalás gyanúja merült fel, mégpedig újra a Magyar Szocialista Párt részéről. „Baja, Fót és Nagykáta után még mindig napi gyakorlatként próbálják alkalmazni a választók manipulálását ahelyett, hogy tisztességes programmal és hiteles politizálással javítanának megítélésükön” – fogalmazott Csanádi Gábor Ferenc alelnök a közleményben.

A hvb döntése ellen Marsovszki István magánszemélyként jogorvoslati kérelmet nyújtott be a területi választási bizottsághoz – mondta az MTI-nek Kenéz Tibor elnök.

Ennek, valamint a rendelkezésre álló bizonyítékoknak a tanulmányozása után határozott úgy kedden a testület, hogy megsemmisíti a hvb szavazásismétlésről szóló döntését. „A benyújtott bizonyítékok nem elegendőek a január 25-ei eredmény megsemmisítéséhez, illetve ismételt voksolás tartásához” – közölte a tvb elnöke.

A keddi határozatot péntek 16 óráig lehet megtámadni – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.