Pénzbüntetés Schwartz Bélának

Bűnösnek mondta ki a Veszprémi Járásbíróság a napokban Schwartz Béla ajkai szocialista polgármestert háromrendbeli becsületsértés miatt.

Munkatársunktól
2015. 02. 02. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A városvezetőt és két újságírót magánvádas büntetőeljárásban vádolták meg becsületsértéssel. A polgármester 2011 júliusában sajtótájékoztatót tartott, amelyen kifejtette: a település iskoláinak összevonása miatt szükségessé vált pedagóguslétszám-leépítés oka nem politikai volt, hanem kizárólag szakmai; a szakmailag leggyengébb pedagógusokat bocsátották el.

A bíróság megállapította, hogy az érintett pedagógusok (akik egyben a feljelentők is) nem közszereplők, a településen köztudott tények alapján egyedileg beazonosíthatókká váltak, a polgármester velük szemben indokolatlanul használt foglalkozásukkal összefüggésben bántó, lealacsonyító, a becsület csorbítására alkalmas kifejezéseket a nagy nyilvánosság előtt. A két újságíró a sajtótájékoztatóról tényszerű tudósítást tett közzé, ezért őket a bíróság bűncselekmény hiányában felmentette. A városvezető fellebbezett az ítélet ellen.

Fellebbezett az ügyészség is Schwartz Béla egy másik büntetőperében, így az a másodfokú bíróságon folytatódik. Ismert, hogy a vádhatóság Schwartz és két társa ellen hűtlen kezelés és zsarolás bűntette miatt emelt vádat; a Veszprémi Járásbíróság első fokon a vádlottakat felmentette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.