Százötvenmilliós per

A Cozma-ügyben folytatódik a kártérítési eljárás.

Velkei Tamás
2015. 02. 23. 5:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint hat éve gyilkolták meg Marian Cozma román válogatott kézilabdázót Veszprémben, ám a családja által kezdeményezett kártérítési per még mindig nem ért véget. A polgári per két, vagyoni és nem vagyoni részre oszlik, ma a Fővárosi Törvényszéken a nem vagyoni kártérítés miatt indított polgári per folytatódik. Ebben a felperesek azt követelik a bíróságtól, hogy az alperesek, Raffael Sándor és négy társa egyetemlegesen fizessen a két szülőnek egyaránt 50 millió, míg az elhunyt sportoló két testvérének 25-25 millió forintot.

Marian Cozma elvesztése a családnak felbecsülhetetlen vagyoni és nem vagyoni kárt okozott, hiszen a játékos már 18 évesen a felnőttek között szerepelt, nemsokára válogatott lett; az is felmerült, hogy a későbbiekben a magyar válogatottban szerepeljen. E sportkarriernek és a 26 éves fiatalember életének vetett véget az alperesek támadása.

A kereset szerint Cozma még legalább tíz évig a világ élvonalában sportolhatott volna, így az éves jövedelme legalább 200 ezer euró körüli lehetett volna. Ezt egészíthette volna ki még egy esetleges átigazolási díj, illetve nagy sportszergyártó cégek reklámhonoráriuma.

A per vagyoni kár iránti része már ítélettel zárult: a bíróság összesen fejenként 52,75 millió, azaz 211 millió forintot ítélt meg jogerősen Petre és Mariana Cozmának, a játékos testvérének és menyasszonyának. Ezt az összeget kellene az első ötrendű elítéltnek, Raffael Sándornak, Németh Győzőnek, Sztojka Ivánnak, Pál Gábornak és Bihari Csabának megtérítenie. A kereset rögzíti: a felperesek jogi képviselőjének kérésére a Veszprémi Városi Bíróság elrendelte az alperesek egész vagyonának zár alá vételét a kárigény biztosításának zálogaként. A lefoglalt ingó és ingatlan vagyon meghaladja a 70 millió forintot, ugyanakkor a bűnügyi költség nagyjából ugyanekkora, s ez megelőzi a sértetti kárigényt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.