Tavasszal újabb kerékpáros vonulás jöhet

Idén újra jöhet a bringások „pride”-ja.

tt
2015. 02. 25. 18:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mozgalom atyja, Kürti „Kükü” Gábor a Critical Mass honlapján olvasható bejegyzésében írt arról, hogy 2015-ben újjáéledhet a bringások népszerű menete, igaz, már nem demonstráló, hanem nyugodtabb hangvételű, fieszta jelleggel.

Az egykori szervezők az alábbi főbb pontokat határozták meg: míg arra nincs komoly ok, addig felvállaltan fiesztaként, és nem demonstrációként kell működnie az eseménynek, támogatnia és nem elfednie kell a kerékpáros közlekedésért végzett szakmai munkát, és továbbra sem adhat felületet politikai pártoknak és reklámoknak.

 

Jelen állás szerint a holland nagykövetség támogatná az ügyet anyagilag, a szakmai hátteret pedig az a Magyar Kerékpárosklub adná, aminek a CM hazai atyja is az elnökségi tagja. A szervezéssel a Magyar Kerékpárosklub elnökségi tagját, Halász Áront bíznák meg. Ami biztos, dátum már van: április 25-én szombaton újra megindulhat a kerékpárosok tömege a budapesti utcákon, bár még konkrét helyszín, program és útvonalterv sincs.



A Critical Mass kerékpáros felvonulás a 2000-es évek közepén bukkant fel hazánkban, és lett több tízezer bringást felvonultató népszerű demonstráció. A mozgalom célja a kerékpáros közlekedés népszerűsítése mellett a bringás közlekedés nem túl rózsás helyzetére történő figyelemfelhívás volt. Az első, 2004-ös felvonulást követően a bringás vonulás figyelemfelhívó tüntetésből szépen lassan elfogadott társadalmi eseménnyé változott, évente kétszer, a Föld napján, áprilisban, és a szeptemberi autómentes napon. A sorozat 2013-ban szakadt meg, amikor a szervezők úgy döntöttek, nem lesz több Kritikus Tömeg, mivel nincs olyan cél, amihez szükséges az utcára vinni a több tízezer kerékpárost.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.