Titkos pénzjutalmak a HM-ben?

A vád szerint a 2002 és 2010 közötti időszakban egy vesztegetési hálózat alakulhatott ki a HM-ben.

2015. 02. 03. 4:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Toma László nyugállományú alezredes, tizenötödrendű vádlott vallomásában ártatlannak mondta magát. Mint közölte, háromszor vagy négyszer vehetett át nagyobb összeget borítékban az ügy főkolomposának számító Oláh János dandártábornoktól az irodájában. Ezekre azonban úgy tekintett, mint olyan „pénzjutalomra”, amelyet „jó munkájával” érdemelt ki.

Amikor a katonai ügyész megkérdezte, hogy készült-e ezekről a jutalmakról hivatalos dokumentum, Toma László elismerte, hogy nem született felterjesztés, illetve parancs sem. Állította azonban: a minisztériumban gyakoriak voltak az ilyen kifizetések, a Katonai Biztonsági Hivatalban például rendszeresen adtak pénzzel teli borítékokat a tiszteknek. A HM Protokoll és Nemzetközi Rendezvényszervező Igazgatóság korábbi osztályvezetője közölte: a „visszaosztott pénz” kifejezést az ügyészségi kihallgatásakor hallotta először. Az Oláh tábornoktól kapott pénzről pedig minden esetben szóban jelentett a felettesének, Huszti Andrásnak.

Toma László vallomását megerősítette Huszti András dandártábornok, a per negyedrendű vádlottja is. Közölte: a tisztek gyakran kaptak hivatalos dokumentumok nélkül ajándékokat, illetve pénzjutalmat. Főként a Katonai Biztonsági Hivatalnál volt ez szokás.

A tábornokper tegnapi tárgyalásán meghallgatták volna Bakos Zsolt századost is, akit egy benzinkútnál értek tetten a nyomozók, amikor kenőpénzt vett át a HM egyik beszállítójától, de a vádlott nem tett vallomást. A bíró ezért felolvasta Bakos korábbi vallomását, amelyben beismerte, hogy főnökeinek rendszeresen gyűjtött kenőpénzeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.