Utcára vonulhat a cigányság

A Híd a munka világába roma felzárkóztatási program pénzköltéseit kifogásolják.

2015. 02. 20. 20:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emlékezetes, az Index szerdán írt arról, hogy a 2013-ban, 75 százalékban uniós forrásokból indult programban nem a célnak megfelelően, a hátrányos helyzetűek érdekében használják fel a pénzeket. A cikk szerint a Híd a munka világába nevű program tele van gyanús pénzköltésekkel és szakmai blöffökkel, és a botrány megrengetheti Farkas Flórián hatalmát. Farkas korábban az ORÖ elnöke volt, most pedig többek között a program forrásait kezelő Foglalkoztatási Szövetkezet elnöke.

Lakatos Attila, aki a napokban már nyílt levelet is írt az ügyben Farkasnak, közölte, hogy a hazai cigányok fel vannak háborodva a kirobbant botrány miatt. – Miért vettek 300 millióért gellérthegyi irodaházat, nem fértek el az eddigi helyükön? Hogy létezhet az, hogy a piaci ár többszöröséért bérelnek autókat, és miért bíztak meg egy céget csaknem nettó 25 millió forintért tagtoborzási feladatokkal, ha a toborzást ingyen is vállalták a nemzetiségi önkormányzat megyei elnökei? Miért kellett irodabútorokra bruttó 31 millió forintot költeni? – tette fel a kérdéseit Lakatos Attila, aki hangsúlyozta: korábban nem ezt ígérte neki Farkas Flórián.

– Amikor 2010-ben találkoztunk, azt mondta nekem, hogy kapni fogunk ötmilliárd forintot, és abból kirángatjuk a cigányságot a sárból. Jelezte azt is, hogy szociális szövetkezeteket kell majd létrehozni, és megmenekülünk. Ehhez képest szórják a pénzt, és a végekre nem jut egy fillér sem, ahol az emberek éheznek. S eddig az ötmilliárd forintból még csak néhány száz millió elköltése kavart botrányt, hol a maradék több mint négymilliárd forint? – fakadt ki Lakatos Attila, aki várja Farkas Flóriánék magyarázatát.

A Borsod megyei cigány vajda leszögezte, ha ez nem történik meg, akkor először helyben, majd az ORÖ székháza előtt szervez tüntetést. – Nem tudok mást tenni, mert fel sem veszi a telefont, ha pedig segítségért Budapestre megyünk, akkor kivezettet minket a biztonságiakkal – fűzte hozzá.

Forgács István romaügyi szakértő korábban kijelentette lapunknak, hogy sürgősen szakmai csődbiztos segítségére lenne szüksége az ORÖ-nek ahhoz, hogy a kirobbant botrány ne temesse maga alá. Hegedűs István, az ORÖ elnöke elhárította kérdéseinket, Farkas Flóriánt pedig továbbra sem tudtuk elérni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.