Zárt ülésen tárgyaltak Kiss Szilárdról

Kiss Szilárd ügyéről is tájékozódott az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága keddi zárt ülésén.

MNO
2015. 02. 03. 21:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bizottság több mint kétórás ülésén többek között Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára, Göbölös László, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója, Pásztor István, az Információs Hivatal főigazgatója, valamint Papp Károly országos rendőrfőkapitány Kiss Szilárd nemzetbiztonsági átvilágításáról is beszámoltak. Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke az ülés után azt mondta: Kiss Szilárd átesett nemzetbiztonsági ellenőrzésen, s jeleztek is nála kockázatot. Ennek ellenére nevezték ki, ami jogszerű volt, de a szocialista képviselő szerint szakmailag súlyos hiba.

Szél Bernadett, a testület LMP-s tagja is azt mondta, hogy a szolgálatok többször jeleztek kockázatot Kiss Szilárdnál. Az LMP-s politikus szerint Szijjártó Péter és Fazekas Sándor környezetében kell megtalálni, hogy ki volt az, aki ilyen mértékben figyelmen kívül hagyta a szolgálatok jelentését. Szél Bernadett szerint Kiss Szilárd személye a kormány keleti nyitás politikájának „kudarca”. Mirkóczki Ádám, a bizottság jobbikos tagja nagyon súlyosnak nevezte az ügyet, hiszen egy szakdiplomatáról van szó, aki Magyarországot képviselte. Ha a vádak igazak, a következménynek minimum börtönnek kell lennie – tette hozzá a jobbikos képviselő. Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke a Kiss Szilárddal kapcsolatban feltett újságírói kérdésre annyit válaszolt: Kiss Szilárd átvilágítása során nem tártak fel nemzetbiztonsági kockázatot.

A Kecskeméti Járásbíróság január 14-én harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte G. Imrét, a felszámolás alatt álló Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet egykori ügyvezetőjét és két másik gyanúsítottat, Sz. Gyula nyíregyházi vállalkozót, valamint Kiss Szilárdot, aki korábban Magyarország moszkvai nagykövetségének mezőgazdasági attaséja volt. A rendőrség arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya vesztegetés és hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást ellenük.

Az Index.hu január 22.-i cikkében arról írt, hogy a volt mezőgazdasági attasé a keleti gazdasági kapcsolatokért felelős miniszteri biztosként is tevékenykedett, és kiterjedt orosz kapcsolatai vannak. A cikkben az is olvasható, hogy Kiss Szilárd orosz felesége résztulajdonosa a moszkvai magyar vízumközpontnak. Az MSZP, a Demokratikus Koalíció, az LMP és a Párbeszéd Magyarországért is közleményben kért magyarázatot az FM egykori moszkvai megbízottjának letartóztatására.

Papp Gábor, Kiss Szilárd ügyvédje január 26-án az MTI-nek azt mondta, amivel Kiss Szilárdot gyanúsítják, „tisztán gazdasági ügylet, az semmilyen módon nem kapcsolható a politikához”. Az FM is ezt hangsúlyozta közleményében, és közölte azt is, Kiss Szilárdnak a tárca részére végzett munkájával kapcsolatban nem volt kifogás. „Fazekas Sándor miniszter nem állt vele közvetlen munkakapcsolatban. K. Sz. urat a KÜM állományából vettük át 2013. októberében, C típusú átvilágításon átesett” – írták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.