Zombor: Visszamenőleg kapják a többletpénzt a háziorvosok

A kormány célja, hogy szakmailag és anyagilag is vonzó legyen a háziorvoslás – mondta az államtitkár.

VZ
2015. 02. 02. 12:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államtitkár emlékeztetett, a pluszforrás összesen tízmilliárd forint, amelyet az ez évi költségvetés tartalmaz. Zombor Gábor beszélt arról is, hogy a háziorvosok támogatása folytatódik, jövőre hasonló nagyságrendben kapnak majd pénzt az alapellátásban dolgozók, amely összeget a háziorvosok mellett tevékenykedő szakdolgozók bérezésére fordíthatják majd.

A kormány célja, hogy mind szakmailag, mind anyagilag vonzó hivatássá váljon a háziorvoslás – emelte ki.

Az államtitkár beszélt a készülő alapellátási törvényről, szavai szerint az előkészítés fázisában a korábbiaknál jóval szélesebb szakmai egyeztetések zajlanak. Mint mondta, minden kritikát, javaslatot, kérést meg fognak hallgatni azért, hogy európai szinten is megfelelő szakmaiságot és jövedelmezőséget tudjanak biztosítani.

A mostani pluszfinanszírozásban 6369 praxis érintett. Zombor Gábor megjegyezte, hogy 2010 óta 35 százalékkal emelkedett a háziorvosok finanszírozása. Elmondta azt is, hogy a kormány elfogadta a 2014–20-ra szóló egészségügyi stratégiát, amelynek fő célkitűzése, hogy a magyarországi halálozási mutatók tíz százalékkal csökkenjenek.

Kérdésre válaszolva az államtitkár beszélt arról is, hogy a szóban forgó emelés csak a területi ellátási kötelezettséggel, azaz körzettel rendelkező háziorvosoknak jár. Hozzátette: az új alapellátási törvényben ki fognak térni a körzettel nem rendelkező háziorvosokra is.

A fővárosi kórház-átalakításra vonatkozó kérdés kapcsán Zombor Gábor azt mondta, jelenleg is zajlanak az egyeztetések a kórházigazgatókkal. Várják javaslataikat, de döntés még nincs az kérdésben. „Az elbocsátásokról szóló hírek jelenleg nem képezik a kormány álláspontját” – jelentette ki.

Mint mondta, a cél, hogy az első negyedév végén a jelenlegi kórházi adósságállomány konszolidációja megtörténjen, és a jövőben olyan gazdálkodást folytassanak az intézmények, amely révén az adósság nem termelődik újra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.