Bővítik a börtönöket

Meglévő büntetés-végrehajtási intézetek bővítése és újak építése is napirenden van.

RZ
2015. 03. 10. 18:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTI azután kereste meg a BVOP-t, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága kedden hat magyar fogvatartott ügyében kimondta: ellentétes az Emberi jogok európai egyezményével, sérti a megalázó vagy embertelen bánásmód tilalmát, hogy túlzsúfolt cellákban tartják őket fogva. Az elsőfokú, egyelőre nem jogerős ítélet értelmében a magyar államnak több mint 84 ezer euró (mintegy 25,7 millió forint) kártérítést és perköltséget kell fizetnie a hat rabnak. Az ítélet azt is kimondja, hogy Magyarországnak az ítélet jogerőre emelkedésétől számított fél éven belül menetrendet kell kidolgoznia az egyezményt sértő állapotok megszüntetésére, a további jogsértés megakadályozására, illetve a túlzsúfoltság kárvallottjainak kárpótlására.

A BVOP közlése szerint a jelenleg hatályos szabályozás szerint a büntetés-végrehajtási intézetekben a férőhelyek száma összesen 12 869. Az utóbbi években folyamatosan nőtt a fogvatartottak száma, ma 18 204 az összlétszám, ami több mint 140 százalékos átlagtelítettséget jelent – közölték.

Azt írták: a zsúfoltság a büntetés-végrehajtás évtizedes problémája, amelynek enyhítésére férőhely-bővítési programot indítottak. Emlékeztettek arra, hogy több, korábban bezárt börtönt újranyitottak: 2010-ben az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet solti körletrészében, 2011-ben a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Gyorskocsi utcai épületében, 2013-ban pedig Pécsett, Kecskeméten és a fővárosban növekedett a férőhelyek száma.

A tervek szerint idén márciusban átadják a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézethez tartozó martonvásári objektumot, a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben és a Budapesti Fegyház és Börtönben pedig újabb férőhelyeket alakítanak ki. Ezzel az utóbbi években csaknem 1600-zal nőtt az elhelyezhető fogvatartottak száma. A beruházások idén is folytatódnak Szirmabesenyőn és Állampusztán – tették hozzá.

A távlati tervekben egyebek mellett szerepel az északkelet-magyarországi régióban egy 1000 fogvatartott befogadására képes fegyintézet építése, és nyolc új, 500 férőhelyes börtön kialakítása is.

Úgy folytatták: a férőhelybővítés mellett a szabadságvesztés alternatív végrehajtási módszerrel való kiváltása is csökkentheti a zsúfoltságot. Az új büntetés-végrehajtási törvényben bevezetett reintegrációs őrizet azoknak a fogvatartottaknak az esetében lesz alkalmazható, akik első bűntényesek, öt évnél nem hosszabb szabadságvesztésüket fogház vagy börtön fokozatban töltik, és a szabadulásukig legfeljebb hat hónap van hátra. A reintegrációs őrizet jogintézménye április 1-jén lép hatályba – emlékeztettek.

Középtávon a férőhelyek számát csaknem hetven százalékkal szükséges növelni – írták, hozzátéve: a folyamat végén, 2019-ben elérhetik a 19 000 fős férőhelyszámot. Ez azt jelenti, hogy ekkorra 100 százalékos feltöltöttség mellett valamennyi fogvatartott számára biztosítható a Kínzást és Rossz Bánásmódot Megelőzni Hivatott Európai Bizottság ajánlásainak megfelelő elhelyezés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.