Féktelen végrehajtói költekezés

Éveken át szabálytalanul fizethetett ki több tíz millió forintot a végrehajtói kamara a testület vezetőinek – tudta meg a Magyar Nemzet.

Horváth Csaba László
2015. 03. 19. 5:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnöksége éveken át malacperselynek nézte a köztestület számláját, és busás fizetést utaltatott ki magának, vélhetően szabálytalanul. Erről tanúskodik a lapunk birtokába került néhány dokumentum, amelyek a végrehajtói kamara átvilágítását célzó vizsgálati jelentésből származnak. Az iratok szerint a köztestület vezetősége egyes tagjainak fizetése gyakran meghaladta az évi tízmillió forintot is, emellett további milliókat vettek ki a kasszából külföldi kiküldetések napidíjaként elszámolva. Krejniker Miklós – aki húsz éven át volt elnöke a kamarának – több mint 70 millió forint fizetést vett fel az elmúlt öt évben. Ez az összeg csaknem hatmillió forinttal növekedett, ami külföldi kiküldetéseinek napidíjaként járt neki. A kamara alelnöki posztját éveken át betöltő Császti Ferenc szerényebb volt. Ő az elmúlt öt évben csaknem 45 millió forintnyi fizetéssel is beérte, ezen túl további hétmillió forintot kapott a kamarától külföldi utazásaira.

Igaz, Császti a köztestületben végzett tevékenysége mellett önálló bírósági végrehajtóként is eljárt, a közhiteles cégadatbázis szerint pedig üzlete jól prosperált. Irodája árbevétele az elmúlt években meghaladta az évi 300 millió forintot. A lapunkhoz eljuttatott dokumentumokból és a kamara szervezeti működési szabályzatából az is kiderül, hogy a testület vélhetően éveken át szabálytalanul fizette ki a több tízmillió forintot a vezetőségnek. A szabályzat ugyanis arról rendelkezik, hogy a tiszteletdíjak kifizetését a testület választmányának kell jóváhagynia. Az átvilágításról szóló dokumentumok szerint azonban a vezetők esetében nincsenek hivatalosan aláírt vagy elfogadott kimutatások, azokat csupán elektronikus levelekben lehet fellelni. Az adatok szerint Császti Ferenc például munkaszüneti napokra (január 1-jére) is elszámolta járandóságát, Krejniker Miklós pedig a számítások alapján többnyire napi 12 órát töltött a kamarai munkával.
Császti és Krejniker csaknem állandó résztvevője volt a végrehajtói kamara külföldi útjainak, ahol 150 euró napidíjat kaptak. Az elmúlt öt évben több mint 40 külföldi eseményen vett részt változó összetételben a köztestület vezetése. Az úti célok közt volt egyebek közt Kanada, Skócia, Kréta, Ciprus, valamint a Dél-afrikai Köztársaság is. Az utakra több alkalommal rokonok, ismerősök is elkísérték a tagokat.

A köztestületnél nem takarékoskodtak az informatikai beruházások esetében sem. A jelentés szerint 2010 és 2014 között 765 millió forintot fordítottak erre a célra, az azonban nem derült ki, pontosan mire is költötték a hatalmas összeget. A tételek között akadt olyan teljesítés is, amelynél a kifizetéshez tartozó szerződés egyáltalán nem lelhető fel. A kamara átvilágítása tavaly év végén kezdődött meg. Az Igazságügyi Minisztérium a testület elleni folyamatos panaszok és a sorozatos botrányok miatt miniszteri biztost nevezett ki a szervezet mellé, aki jogi, gazdasági és informatikai átvilágítást ígért. Március végén azonban az Origo arról számolt be, hogy Patyi Gergely államtitkár ismerősének cége végzi a kamara informatikai átvilágítását. Emiatt a céggel szerződést bontott a tárca, az államtitkár pedig lemondott posztjáról. Most egy másik cég újra elvégzi az informatikai átvilágítást, jelentése április közepére várható.

Értesüléseink szerint a minisztérium vizsgálata miatt a végrehajtók úgy döntöttek, hogy nem hagyják magukat, s ellentámadást indítanak. Úgy tudjuk, ennek része az államtitkárt lebuktató cikk is. Mindezt alátámasztja az a körlevél, amelyet a minap küldtek szét az önálló bírósági végrehajtóknak. Ebben arról tájékoztatják őket, hogy a kamarában politikai tisztogatás kezdődött, amelynek célja, hogy 100–150 új embernek teremtsenek munkahelyet. A körlevélből kiderül: a testület vezetése további leleplező iratokat kér a tagoktól a minisztériumról, hogy azokat megoszthassák a közvéleménnyel. A levél tartalmazza az Origo azon cikkét, amely leleplezte, hogy az államtitkár ismerőse végezte az informatikai átvilágítást, majd közlik: „Na így megy ez minálunk!” E mondat arra is utalhat, hogy a kamara fordulhatott a portálhoz. Az internetes lap egyébként a minap interjút közölt Császti Ferenccel. Ebben az újságíró épp csak azokat a legfontosabb kérdéseket nem tette fel a kamarai vezetőnek, amelyek már korábban botrányokat okoztak. Így nem esett szó a méregdrága utazásokról, a külföldi napidíjakról, a vidéki luxusutakról és a devizahiteles-ügyekben elkövetett szabálytalanságokról sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.