Fidesz: Mi lesz a kétharmaddal, ha az Együttből valaki kimegy a mosdóba?

A Fidesz szerint széles körű nemzeti konszenzusra van szükség a terrorizmus elleni fellépésben és az Iszlám Állam elleni küzdelemben való részvételről.

MNO
2015. 03. 07. 17:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton az MTI-nek küldött közleményükben azt írták, mivel a Fidesz nem rendelkezik kétharmados többséggel az Országgyűlésben, ezért ehhez valamelyik ellenzéki frakció támogatására is szükség van.

A nagyobbik kormánypárt ugyanakkor kitért arra is, hogy a terrorizmus elleni fellépésben és az Iszlám Állam elleni küzdelemben a nemzeti konszenzust nem lehet olyan nem létező pártra építeni, mint az Együtt, amelynek nincs parlamenti frakciója. Azt sem lehet tudni, hogy kik hallgatnak a pártelnökre, ketten vagy hárman vannak-e, és ha valamelyik képviselőjük a mosdóban van, már nem teremthető meg a kétharmados többség – jegyezték meg.

Az Együtt szombaton sajtótájékoztatón ismertette álláspontját a kérdésben. Szigetvári Viktor, a párt elnöke akkor egyebek mellett azt mondta, pártjuk szerint feltételekkel, de vállalható a magyar katonai részvétel az IÁ szélsőséges iszlamista szervezet elleni fellépésben. Azt is mondta, Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője „belehazudott a teljes magyar sajtó képébe”, amikor azt mondta, hogy az ellenzéki pártok nem támogatják a kérdést.

Az IÁ elleni küzdelemben való magyar részvételről kedden tartottak a Fidesz frakcióvezetőjének kezdeményezésére ötpárti egyeztetést a parlamenti pártok frakcióvezetői Hende Csaba honvédelmi miniszter jelenlétében. Rogán Antal az egyeztetés után azt közölte, hogy az ellenzéki pártok nem támogatják a magyar részvételt, így az erről szóló tárgyalások megrekedtek.

A szocialisták azt közölték, szeretnék, ha a kormányoldal a parlament illetékes bizottságai elé terjesztené a magyar fellépésről szóló javaslatait.

A Jobbik még február 27-én azt közölte, határozottan elutasítják a magyar katonai részvételt az IÁ terrorszervezet elleni harcban. Gyöngyösi Márton, a párt frakcióvezető-helyettesének értékelése szerint egy ilyen lépés „ide importálná a terrorizmust”, beláthatatlan fenyegetésnek tenné ki Magyarországot.

A Magyar Liberális Párt szerint Magyarországnak euroatlanti szövetségesként szerepet kell vállalnia az Iszlám Állam elleni katonai fellépésben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.